12.5 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Пълната забрана за пушене в заведения влиза в сила от 2018...

Австрия: Пълната забрана за пушене в заведения влиза в сила от 2018 г.

-- Реклама --

След години на разгорещени спорове правителството на Австрия реши да забрани пушенето в кафенетата и ресторантите

nichtrauchen800С новата мярка пушенето се забранява напълно от май 2018г. Собствениците, които доброволно приложат новия режим до юли 2016 г., ще могат еднократно да си възстановят част от загубите.

„Засилваме защитата на непушачите в Австрия, но и взимаме предвид интересите на бизнеса, който вече е инвестирал в разделянето на помещенията за пушачи и непушачи“, заяви министърът на икономиката Райнхолд Митерленер.

„Забраната за пушене е историческа стъпка към подобряване на здравето на хората.“, смята здравната министърка Сабине Оберхаузер. Според нея най-после и Австрия се е присъединила към останалите европейски държави, защитаващ непушачите.

Преди 6 години на заведенията за хранене бе наредено да разделят помещенията за пушачи и непушачи. Голяма част от собствениците на заведения негодуват, че не са изплатили инвестицията си, а с въвеждането на пълната забрана оборотът им ще намалее и бизнесът им ще бъде застрашен. Въпреки че първоначалната идея на правителството бе законът да влезе в сила още през следващата година, накрая коалиционните партньори се споразумяха да напарвят компромис в интерес на бизнеса и дадоха доста дълъг, според някои, гратисен период.

Австрийската търговска камара веднага заяви, че ще предприеме правни действия срещу пълната забраната за пушене в заведенията.

Хайнц-Кристиян Щрахе, лидерът на крайно дясната Партия на свободата също казва, че ако победи на парламентарните избори през 2018г., ще отмени закона. Той обяви още, че неговата партия е единствената, която защитава интересите на малкия и среден бизнес.

В същото време лидерката на Зелената партия Ева Главишник разкритикува остро прекалено дългия период, който правителството отпуска на бизнеса, за да адаптира заведенията. Тя смята, че защитата на интересите на собствениците на заведения, които дълго и упорито се съпротивляваха на новия закон, е изцяло за сметка на здравето на хората.

Австрия е сред държавите в Европа с висок процент пушачи и често е критикувана от международните организации за липсата на политики за ограничаване на тютюнопушенето. Процентът на пушещи млади хора (18-28 години) е изключително висок като 52% от тях са мъже, а 34% .

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации