33.3 C
Виена
сряда, 29 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоOбразованиеБългарското училище „Дунав" в Линц отвори филиал и във Велс

  Българското училище „Дунав“ в Линц отвори филиал и във Велс

  -- Реклама --

  Расте броят на градовете в Австрия, в които българчетата могат да изучават родния си език

   

  българско училище "Дунав", Линц

  След като преди четири години отвори филиал в Залцбург, българското училище „Дунав” в Линц продължава да се разширява. Разположен на река Траун в провинция Горна Австрия, със своите 60 000 жители Велс  е осмият по големина град в Австрия. През новата учебна година българчетата там ще могат да изучават родния си език без да се налага да пътуват до Линц. По инициатива на родителите в новия филиал вече са записани 15 деца. Техните занимания ще се водят от Катя Илиева, педагожка със 17-годишен стаж като начална учителка в България и 4 години в българското училище „Дунав”, носителка на престижната награда „Неофит Рилски” на МОН.

  Обучението на децата ще се финансира от българското Министерство на образованието и науката, което ще предоставя безплатни учебници. Завършилите успешно курса на обучение ще получават официало признати дипломи, които важат в България. Залата за провеждане на учебните часове се предоставя безплатно от магистрат Велс.


  Български училища в Австрия – прием и записване за новата учебна година

  Ролята на родителите при отглеждане на деца в многоезична среда

  Ирина Владикова: Доброто владеене на майчиния език е в основата за успешното овладяване на чужди езици


  „Всички ние, учителите на БУ „Дунав“ осъзнаваме огромната отговорност, която стои пред нас – да дадем на учениците си не само знания  по роден език, но и да съхраним у тях съзнанието им за техните корени и индентичност. Затова нашите ученици всяка година пресъздават народните обичаи Коледуване и Лазаруване, участват в работилници за изработване на сурвачки, мартенички, рисуват икони, пресъздават в театрални постановки вечни и незабравими народни приказки, докосват се до красотата на българския фолклор, отбелязваме тържествено Деня на славянската писменост и култура. Българското училище зад граница е символ на нашата индентичност. То е мястото, където можем да изразяваме чувствата си на нашия роден език”, каза за Меланж Булгарен Дарина Тонкова, ръководител на българско училище „Дунав”.

  Първата среща на учениците в новооткрития филиал ще се проведе в петък, 12.10.2018 г. от 16.30 часа на адрес: Quartier Gartenstadt, Otto-Loewi Straße 2, Wels 4600.

  Онлайн записване на адрес http://www.bgschule-linz.com/index.php/de/zapisvane

  ______________

  Още по темата:

  Дарина Тонкова, ръководител на българско училище „Дунав“ в Линц: Да си български учител зад граница е преди всичко кауза

  Нашите учители: Българско училище „Дунав“, Линц

   

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации