7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеБългарски училища в Австрия - прием и записване за новата учебна година

Български училища в Австрия – прием и записване за новата учебна година

-- Реклама --

първи учебен ден

С наближаване на началото на учебната година много родители се питат как децата им, посещаващи австрийско училище, могат да изучават и родния си език. Ползите от поддържането и развиването на майчиния език в чужбина са безспорни както в емоционален, така и в чисто практически план. Затова и всяка година броят на децата, желаещи да учат български език се увеличава.

В Австрия децата могат да изучват родния си език или в някое от функциониращите български училища във Виена, Линц, Грац и Залцбург, или под формата на свободно избираем предмет в рамките на австрийската образователна система (такава възможност има във Виена, Линц и Инсбрук).

Виена

Българско училище за занимания в свободното време „Св.св.Кирил и Методий“

Българското училище „Св.Св.Кирил и Методий”  е единственото лицензирано българско училище във Виена. Удостоверенията, издавани от него, са легитимни пред българското Министерство на образованието и науката и освобождават учениците от приравнителни изпити в Република България.

Записване за учебната 2018/2019 г.

Приемат се деца над четиригодишна възраст, които могат да посещават детска градина „Мечо Пух“ (за 4-5 –годишни деца) и предучилищната група „Моливко“ (за 5-6 –годишни деца), както и ученици от 1 до 12 клас.

Приемането и записването на учениците в училището се извършва въз основа на електронно попълнен и подаден от един от родителите формуляр за членство в сдружението „Българо-австрийско училище за занимания в свободното време“ – Виена. В него трябва да посочите съответно в кой ден и час предпочитате детето да посещава занятията в училището. Можете да запишете детето си по всяко време.

Записват се само деца, които досега не са посещавали училището. Веднъж записан, ученикът автоматично се прехвърля в по-горен клас.

Учебната година ще бъде официално открита на 15 септември (събота) от 15 ч. в БКИ”Дом Витгенщайн”.


Възможности за изучаване на български език в Австрия

Списък на българските училища в Австрия

От родители за родители: Какво трябва да знаем за образователната система в Австрия

Езиков консултантски център Linguamulti – индивидуални консултации и семинари за родители, отглеждащи деца в многоезична среда

Austria for beginners – неправителствена организация, която помага на новодошлите чужденци да се справят с правните и административни процедури в Австрия.


БЕЛИНДА – възможност за изучаване на майчин език за ученици от 1-ви до 4-ти клас

Посещаването на заниманията е веднъж седмично, безплатно и се вписва в австрийското свидетелство без оценка като свободноизбираем предмет.

Родители, които желаят да запишат децата си за обучението по български език като майчин, е необходимо да попълнят формуляр и след като бъде подпечатан в австрийското училище, да бъде  предаден в оригинал в БЕЛИНДА. Условия за посещаване на заниманията по майчин език са детето да е записано като ученик от 1-ви до 4-ти клас в училище във Виена и в семейната среда да се говори български/.

Заниманията в БЕЛИНДА започват от 10 септември 2018 г.

Център за български език "Искра"Център за български език „Искра“

Ако предпочитате индивидуални занимания, съобразени с нивото на владеене на езика на детето и неговото свободно време, може да използвате възможносттите на център „Искра“. Той предлага уроци по български език и литература, правопис и правоговор не само за учащи се, но и за възрастни.

 

 

Грац

Българско училище „Никола Йонков Вапцаров”

българско училище в Грац

Училището е официално признато от МОН и желаещите да продължат в България образованието си деца могат да го напарвят без да полагат приравнителен изпит по български език и литература. Таксата за една учебна година е 50 евро. Училището предлага обучение по български език, история, география, народни танци и музика. Учебните занятия се провеждат всяка събота.

Желаещите да се обучават през учебната 2018/2019 г. е необходимо да изпратят имейл на адрес: bgschule@email.com или да се обадят на телефон 0043/6502604031.

Oткриването на учебната година ще се проведе на 15.9.2018 от 15 часа в залата на училището на Langegasse 2.

Линц

Българско училище „Дунав” – Линц

Училището предлага обучение за деца, живеещи в провинция Горна Австрия в следните възрастови групи: подготвителни групи за деца от 4 до 6 години и обучение за ученици от 1-ви до 12-ти клас. Според изискванията на МОН основно се изучават предметите български език и литература, история и география на България. В учебната програма са заложени занятия по музика, народни танци и театър. Часовете се провеждат в петък за учениците от 7-ми до 12-ти клас и събота за учениците от предучилищна възраст до 6-ти клас. Училището предлага и дистанционна форма на обучение.

Българско училище „Дунав” – Линц е включено в списъка с българските неделни училища в чужбина на МОН. Издадените свидететлства дават право на учениците да продължат образованието си в България без полагане на приравнителен изпит по български език и литература.

Приемането и записването на учениците се извършва въз основа на електронно попълнен и изпратен от един от родителите формуляр. Родителите, които нямат възможност електронно да запишат детето си, могат да го направят в училището в предварително уговорено време.

Ако вече веднъж сте записали детето си, не е необходимо да го правите отново – децата се прехвърлят автоматично в следващия клас. Отписването от училището е възможно само в края на съответния учебен срок с цел да не се нарушава планирането на занятията.

Учебната 2018/2019 ще започне на 6-и октомври.

българско училище "Орфей", ЛинцБългарско училище „Орфей” – Линц

Българско училище „Орфей” – Линц е включено в списъка с българските неделни училища в чужбина на МОН. То е основано през учебната 2009 -2010 година по инициатива на едноименното Българо-австрийско родителско дружество (БАРД), първо по рода си в Австрия. Предлага пълен курс на обучение по български език и възможност за полагане на международна матура по български език.

В програмата на българското училище “Орфей“ в Линц са включени извънкласни занимания по музика и рисуване, организират се посещения на културни мероприятия и концерти, както и най-различни излети и опознавателни екскурзии.

Записването за новата учебна година може да стане по всяко време чрез попълване и изпращане на формуляр на електронен адрес  info@bulgarischeschule-linz.at. 

С екипа на училището може да се свържете и чрез посочените в сайта телефони или чрез страницата му във Фейсбук.

Учебната година ще бъде тържествено открита на 22 септември от 10.30 ч. в сградата на Висенструм.

Децата в ученическа възраст от Линц имат правото да изучават български език като майчин в системата на австрийското образование. Пристъствието в тези часове се отбелязва в австрийското свидетелство. Формуляр за записване в часовете по майчин език можете да изтеглите от ТУК. За повече информация за тази форма на обучение може да се обърнете към Дарина Тонкова на имейл office@bgschule-linz.com.

Залцбург

Българско училище „Дунав” – Залцбург е филиал на едноименното училище в Линц и има същия статут и програма на обучение. Заниманията се провеждат в неделя, а учебната година ще започне на 29 септември.

Записването се извършва чрез изпращане на електронен формуляр и лично в училището след уговорен час.

изучаване на български език в ИнсбрукИнсбрук

Децата в провинция Тирол също имат възможност да изучават български език под формата на свободноизбираем предмет в рамките на австрийската образователна система. Записването става чрез попълването на формуляр, който се получава от общината или австрийското училище, което детето посещава. Документът трябва да се подаде най-късно до края на септември, а учебните заниманяи започват в началото на октомври. Повече информация за групите по майчин език в Инсбрук може да потърсите ТУК.

 

________________

Още по темата:

Ирина Владикова: Доброто владеене на майчиния език е в основата за успешното овладяване на чужди езици

Ролята на родителите при отглеждане на деца в многоезична среда

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации