7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияИ в Залцург ще има българско училище

И в Залцург ще има българско училище

-- Реклама --

Филиал на българското училище „Дунав“ в Линц ще отвори врати наесен в града на Моцарт

schule SalzburgПрез тази учебна година българчетата в Залцбург ще могат да посещават занятия по майчиния си език. Те ще се провеждат в църковния център „Св. Паул“. Това бе решено на среща на почетния консул на Р България  в Залцбург арх. Ерио Хофман и  ръководителката на училището  Дарина Тонкова, проведена в през август със съдействието на българското посолство във Виена.

„През изминалата учебна година много деца пътуваха всяка събота от Залцбург, за да посещават часовете в нашето училище“, сподели специално за Меланж Булгарен Дарина Тонкова. Създаването на филиала цели да облекчи родители и ученици в желанието им да изучават български език.

Към момента в новото училище има записани 20 ученици. „Самите родители поеха инициативата и организираха още  деца, които от септември да посещават учебните занятия в Залцбург.  Филиалът  ще работи съгласно изискванията на МОН за българските неделни училища в чужбина. Всички успешно завършили ученици ще получат удостоверение за проведено обучение по български език, литература и история на България. Ако един ден детето се върне в България, ще може да продължи обучението си в съответния клас, без да държи приравнителни изпити.“, уточняват от ръководството на училището. Началото на учебната година в Залцбург ще започне през октомври.

До сега български училища по Постановление 334 на МС имаше във Виена, Линц и Грац. Във Виена, Линц и Инсбрук има организирано обучение по майчин език в системата на местното образование. От октомври и Залцбург ще се нареди сред градовете, които дават своя принос за обучението на българчетата зад граница по роден език.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации