19.2 C
Виена
понеделник, 8 август, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияЛято 2018 – четвъртото най-горещо лято от 1767 година

  Лято 2018 – четвъртото най-горещо лято от 1767 година

  -- Реклама --

  Изминалото лято ще се запомни с високите температури, многото горещи дни и суша

  открит басейн във Виена, 19-и район
  Krapfwaldbad – плаж с изглед към Виена
  снимка Меланж Булгарен

  Макар че температурният рекорд от 8-и август 2013 г, когато термометърът в Австрия за първи път мина 40С, достигайки 40,5С в Бад Дойч-Алтен, да не бе застрашен, времето това лято бе необичайно горещо. Климатичните промени стават все по-осезаеми, а експертите прогнозират, че тенденцията към увеличаване броя на горещите дни в годината ще се запази. Данните показват, че голяма част от екстремните стойности на температурата са измервани след 2 000-та година – 12 от 20-те най-топли лета са били през новия век.

  Лято 2018: Горещини и суша

  Докладът на Централния институт по метеорология и геодинамика (ZAMG) показва, че лятото на 2018 г. е било четвъртото най-горещо лято в 252-годишната история на институцията с два до три пъти повече горещи дни (над 30С) от средното за сезона. Освен с продължително задържане на високите температури, тези месеци се характеризираха и с 20 до 25% по-малко валежи, което прави лятото едно от 20-те най-сухи в Австрия.

  Най-високата температура през този сезон е била измерена на 9-и август в Енс, Горна Австрия – 37,3С, а най-ниската – на 27-и август в св.Якоб в Деферегентал – -0,9С. Всеки от месеци е отбелязал по своему някакъв рекорд – юни се нарежда сред десетта най-горещи в 252-годишната история на измерване на температурите в австрийската република, а юли е сред 15-те. Август се класира значително по-напред и е сред първите пет.


  Полезни адреси на български специалисти, фирми, институции и организации в Австрия

  Абонирайте се за безплатния месечен информационен бюлетин на Меланж Булгарен


  Загуби в селското стопанство

  Високите температури и липсата на валежи неминуемо се отразиха и на селското стопанство в Австрия. Хиляди стопани понесоха значителни загуби заради сушата, горещините и предизвиканите от тях пожари. Застрахователите изчисляват щетите в стотици милиони. През тази година загубите на полето са между 10 и 15 процента, в някои горски райони те достигат близо 40 процента. Проблемът е не само в сушата, но и в нашествието на вредители, които в тези условия се увеличават. Горското стопанство е понесло най-големите щети в своята история като само пораженията от корояда се изчисляват на 200 млн. евро.

  крави, селско стопанство Австрия
  Сухото ляго причини огромни загуби на селското стопанство в Австрия

  От австрийското Министерство на устойчивото развитие и туризма са категорични, че понесените загуби са резултат от климатичните промени, които се наблюдават през последните години и в Австрия. Според експертите тенденцията е към засилване на жегите и намаляване на валежите. Очакванията са, че горещите дни ще се увеличат от 15 до 35.

  По този повод австрийската министърка Елизабет Кьостлингер каза: „Климатичните промени не са абстрактни, те засягат агробизнеса с пълна сила”. За да се справи с натиска на природата, ресорното Министерство на устойчивото развитие и туризма набеляза мерки, които би трябвало да подсигурят бъдещето на сектора. Една част от тях имат за цел да подпомогнат фермерите веднага да се справят с понесените загуби и да започнат възстановяване на засегнатите площи. Други имат по-дългосрочна цел – да се подобри системата на застраховане срещу градушки и суша и да се засаждат повече култури, които са устойчиви на климатичните изменения.


  Лято в града: Всеки четвърти виенчанин прекарва отпуската си в града

  Красиви през лятото: Как да се погрижим за кожата, косата и ноктите в горещите дни

  На плаж и басейн във Виена


  Десетте най-горещи лета в Австрия от 1767 до 2018 г:

  2003 – +2,8С над средните температури

  2015 – +2,4С над средните температури

  2017 – +2,1С над средните температури

  2018 – +2,0С (все още предварителни данни)

  1992 – +1,4С над средните температури

  1807 – +1,1С над средните температури

  2012 – +1,3С над средните температури

  1994 – +1,3С над средните температури

  2013 – +1,2С над средните температури

  1807 – +1,1С над средните температури

  ______________

  Още по темата:

  Виена сред топ 10 на най-хубавите градски плажове според английския вестник The Guardian

  На плаж в Австрия

  Община Виена бори градските горещини със зеленина

   

   

   

   

   

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации