6.8 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоМеланжКрасиви през лятото: Как да се погрижим за кожата, косата и ноктите...

Красиви през лятото: Как да се погрижим за кожата, косата и ноктите в горещите дни

-- Реклама --

Как да съхраним кожата, косата и ноктите в добро състояние и да ги предпазим от вредните слънчевите лъчи?  За отговорите на тези въпроси екипът на Меланж Булгарен се обърна към  професионалистите от козметично студио La Belle Vie и фризьорски салон Valeriya

лято, грижи за кожата
снимка dollarphotoclub

Очакваме лятото с нетърпение, но често в трескавата подготовка за ваканцията, забравяме за някои важни детайли, свързани с красотата и здравето ни.

Как да се грижим за косата през лятото

В големи порции слънцето е враг не само на кожата, но и на косата ни. Затова подходяща шапка или кърпа на плажа могат да бъдат не само красив аксесоар, но и да я предпазят от вредните лъчи и изсветляване. „През лятото косата е застрашена от прекомерно изсушаване, затова е добре да се оставя да изсъхне свободно на въздух и да се избягват прически, изискващи много сушене”, съветва Даниела Чонова от  фризьорски салон Valeriya. Особено, когато сме на плаж, косата се мокри често и не е нужно да се използва шампоан при всяко миене. На пазара има богат избор от продукти с UV защита, които също помагат да сe запази блясъкът на косъма. Според  Даниела Чонева много добър ефект има аргоновото масло, което заздравява косата като възстановява влагата и подобрява еластичността на косъма, подхранва скалпа и защитава връхчетата на косъма от цъфтене. Валерия Николла, собственик на салона,  дава съвсем практичен съвет: „В случай, че сте забравили да вземете специални продукти, спокойно може да нанесете тънък слой от слънцезащитния лосион и на косата, за да я предпазите”.

прически за лятото, грижи за косата през лятото
снимка Фризьорски салон Valeriya

От фризьорски салон Valeriya ни подсещат да се подстрижем по късо преди излагане на слънце, а не след това, за да се избегнат неприятните разлики между загорялата и бяла кожа по врата и бакенбардите. „Често, особено мъжете, забравят за този деликатен момент и се оказват неприятно изненадани”, с усмивка споделят своя опит момичетата.

Да не забравяме ръцете и ноктите

Ръцете, както и ноктите, също се нуждаят от специално внимание през лятото. И те имат нужда от постоянна хидратация и поддържане. Вяра Стефанова, специалист-маникюрист в салон Valeriya, съветва клиентите си през топлите месеци да завършват маникюра с top sunblocker, който е създаден специално да блокира UV лъчите. Водата влияе благоприятно на растежа на нокътя, но същевремнно изсушава кожата на ръцете и често след море те имат нужда от специална грижа за възстановяване на влажността и мекотата. В такива случаи се препоръчва парафинова терапия, която изключително успешно задържа влагата и подпомага хидратацията на кожата и ноктите. „Добре оформените нокти и поддържани ръце веднага правят впечатление и говорят много за жената”, убедена е Вяра Стефанова. През лятото ноктите растат по-бързо, затова и трябва по-често да им обръщаме внимание.

Простота, елегантност и минималистичност са трите думи, които описват летните модни тенденции за 2018 г. „Модерен е късият маникюр, бадемовата форма и т.нар. квадратен овал. Цветовете са натурални, пастелни, но по-ярките червени, неонови, оранжеви и розови тонове също ще бъдат актуални”, казва маникюристката и предупреждава: „Има цветове, които реагират на слънцето (например, неоновите) и могат да се получат черни петна по лака. Те са еднократни и временни и не трябва да притесняват дамите”.


Специалистите от фризьорски салон Valeriya може да намерите ТУК

С Иванка Краева от студио за козметика и масаж La Belle Vie може да се свържете ТУК


Жадна кожа

„Трябва да познаваме индивидуалните особености на нашата кожа, за да направим най-доброто за нея”, казва Иванка Краева, козметик в La Belle Vie. Според нея ключовата дума през лятото е хидратация и затова съветва: „По няколко пъти на ден пръскайте лицето си с  признатата в цял свят розова вода – тя е натурална и има магическо действие. Може да използвате минерална вода, отвара от лайка или липа”.  Дневният крем трябва да бъде лек, овлажняващ, слънцезащитен, но и подхранващ. Нощта е най-подходящото време за овлажняване на кожата, тъй като точно тогава тя губи най-много вода. „Сложете си хидратиращ крем минути преди лягане, след като направите вечерния си тоалет – това ще помогне да задържите влагата в кожата, но не нанасяйте крема на мокра кожа, защото няма да проникне добре в дълбочина”. Опитната козметичка припомня да не се забравя кожата около очите. Най-обикновен студен компрес (влажна хавлиена или памучна кърпа сложена за няколко минути в камерата на хладилника) прави чудеса.

Кожата в зоната около деколтето и шията е по-тънка и суха в сравнение с тази на лицето, което означава, че тя е по-уязвима към вредата от слънцето. Силно препоръчително е два пъти седмично да се правят хидратиращи маски. Освен в професионално козметично студио, такива може да си направите и у дома с продукти от пазара. Ето няколко изпитани рецепти от Иванка Краева.

За дълбока хидратация и подхранване пробвайте следната домашна маска с авокадо, като я правите вечер преди лягане поне веднъж седмично в продължение на един месец.

Хидратираща маска с авокадо
1 с.л. намачкано авокадо
1 с.л. мед
3 капки ябълков оцет
6 капки сусамово олио
Смесете авокадото, меда и ябълковия оцет, след което добавете сусамовото олио и разбъркайте. Нанесете маската на лицето и оставете да подейства 15 минути. Изплакнете с хладка вода и подсушете лицето с хавлиена кърпа. Нанесете хидратиращ крем.

За сияйна кожа
Всички знаем, че ябълката е плодът на здравето.  Пасирайте няколко резена ябълка с една лъжица мед и един белтък. Нанесете на лицето и оставете за 15 минути, а после се наслаждавайте на сияещата ви кожа. Направете същото с половин краставица и две лъжици кисело мляко за стягащ и освежаващ ефект.

За изравняване на тена
Смесете малко брашно с кисело мляко и няколко капки лимон, нанесете като маска и изчакайте да изсъхне. Цитрусовите плодове са изключително ефективни в премахване на петна по кожата.

Искам да споделя една добре изпитана и същевременно ароматна рецепта отново свързана с кожата, но този път срещу неприятните насекоми – комари.

5 капки евкалипт

2 капки портокал

4 капки лавандула

2 капки лимон

8 капки кедър

1 капка мента

1 капка каранфил

1 капка канела

60 мл. базово масло – може да бъде  бадемово, орехово, пшенично.

Разбъркайте добре. Намажете обилно. Внимавайте да не попадне в очите.

Слънцето, ако се подготвим за срещата с него, може да ни даде един много красив загар и добро самочувствие. Но трябва да внимаваме при срещите с него. Използването на кремове и лосиони с висок UV фактор е задължително.

С малко предварителна подготовка и много настроение веселата ваканция е гарантирана.

Пожелаваме Ви едно безгрижно лято с много емоции и хубави преживявания.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации