2.6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия настоява да бъдат затворени всички възможни бежански маршрути през Балканите към...

Австрия настоява да бъдат затворени всички възможни бежански маршрути през Балканите към Европа

-- Реклама --

1 100 000 бежанци могат да се насочат към България, твърди австрийската министърка на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер

Йохана Микъл-лайтнер и Ханс Петер Доскоцил посетиха българска граница преди две седмици снимка Дер Щандарт
Йохана Микъл-лайтнер и Ханс Петер Доскоцил посетиха българска граница преди две седмици
снимка Дер Щандарт

В предаването „Pressestunde“ на австрийската обществено-правна телевизия ORF Йохана Микъл-Лайтнер сподели опасенията си, че след като бе затворен досегашният западнобалкански маршрут (през бившата Югославия) и след като споразумението с Турция влезе в сила, сега над един милион бежанци могат да се отправят към Европа по алтернативния източнобалкански маршрут – т.е. през България. Според нея трафикантите на хора вече са се активизирали и пренасочват потока към България.

Тя призова да се вземат всички мерки за затварянето на възможните пътища към Европа и допълни, че заедно с министъра на отбраната Ханс Петер Доскоцил ще работят за защитата на австрийските граници. Там, където е необходимо, ще бъдат изградени нови пунктове и огради, както и ще бъдат изпратени допълнителни охранителни сили.

Подобно на австрийския президент Франц Фишер, вътрешната министърка не вярва, че споразуението с Турция ще реши проблема с бежанците. Тя потвърди, че към момента Австрия получава около 100 молби за убежище на ден като те не идват от границата, а от бежанците, които са вече вътре в страната. Ако този темп се запази, обявената горна граница от 37 500 молби ще бъде достигната през есента. Това дава основание на Микъл-Лайтнер да настоява за обмислянето на допълнителни мерки, така че да не се достигне до определения максимум.

Външният министър Себастиан Курц смята, че преразпределението на бежанците вътре сред държавите от ЕС е почти невъзможна задача. Той е убеден, че в мнозинството от случаите се касае за търсене на по-добър живот, а не за търсене на защита от война.

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации