10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияСбирка на българския литературен клуб във Виена

Сбирка на българския литературен клуб във Виена

-- Реклама --

Приятелите на литературата във Виена отново ще се съберат, за да чуят и прочетат нови творби

literaturaДойде време за поредната сбирка на българския литературен клуб във Виена. Всеки, който иска да прочете свои творби, да послуша, да намери нови приятели със сходни интереси е добре дошъл на събирането. Този път то ще се състои сред картините, изложени в галерията „Der Kunstraum“, намираща се в Ringstraßen Gallerien

Ще бъдат представени авторките Райна Узунова и Стоянка Пурлантова.

Райна Узунова е родена в Бургас, завършила е немската езикова гимназия в родния си град, а по-късно „Туризъм и международни икономически отношения“ в Университета за национално и световно стопанство София. От 10 години живее в Австрия. Страстта към книгите и литературата се заражда у нея още на 5-годишна възраст. Самата тя започва да твори преди 5 години след преместването си от Инсбрук във Виена.

Има написани няколко стихотворения и кратки есета, но основният й интерес е белетристиката – първият й личен опит в тази насока е автобиографичният роман „Добре дошли в Австрия“, написан на немски език и още незавършен, откъси от който ще чуете. Романът описва преживяванията на амбициозната българка Райна в Австрия като акцентира върху прекалено рестриктивната австрийска политика спрямо чужденците, която се оказва един доста голям “препъни камък“ по пътя на професионалната реализация и личното щастие на главната героиня.
Освен с литература и преводи Райна обича да се занимава и със спорт, като в момента се обучава за здравен и витален треньор към университетския спортен институт във Виена. 
Стоянка Пурлантовасъщо е от Бургас, завършила е Висшия химико-технологичен институт в родния си град и е инженер-химик. По-късно учи и журналистика в Софийския университет. Пише от детска възраст, има публикации във вестниците „Студентска трибуна“, „Народна младеж“, „Черноморски фронт“, списание „Пламък“ и много други. Работила е в Окръжния съвет за култура гр. Бургас. Живее във Виена е от 2006 година.
 Стоянка Пурлантова пише предимно стихове и есета. Авторка е и на разнообразна краеведческа литература в бургаския регион. Писала е и на теми свързани с химията, техниката, културата и просветата. 
Галерия „Der Kunstraum“ представя международно и австрийско съвременно изкуство като интересът на мениджъра Хуберт Турнхофер е насочен предимно към професионални творци от Източна Европа. Той често организира семинари за колекционери на картини и инвеститори и с удоволствие очаква срещата си с любителите на литературата от България.
Кога: четвъртък, 7. април 2016 от 18:30
Къде: галерия der Kunstraum“ в Ringstraßen Gallerien, Kärtnerring 11-13, 1010 Wien
СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации