6.5 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия въведе горна граница за броя на бежанците

Австрия въведе горна граница за броя на бежанците

-- Реклама --

ministerrat-faymannАвстрия може да приеме 37 500 бежанци тази година. До края на 2019 г. общият им брой в страната не трябва да бъде повече от 127 500. Това се споразумяха днес представители на правителството, провинциите и общините на специална среща, посветена на проблемите с бежанците. Отворен остава въпросът какво се случа, ако тази цифра бъде превишена.

Виена въвежда квота от 1.5% от населението на страната за търсещи убежище за следващите четири години, заяви канцлерът Вернер Файман, цитиран от агенция АРА. 8.5 млн. души живеят в Австрия, което значи, че с новите правила до 2020 г. тя ще приеме най-много 127 500 души. 37 500 ще могат да поискат убежище тази година, а до 2019 г. броят им ще падне до 25 000. 90 000 души са подали молби за бежански статут в страната миналата годинa.

Канцлерът Вернер Файман определи това решение като „извънредно” или „план В” и подчерта, че то трябва да подейства и на останалите държави от Европейския съюз. „Ние не можем да приемем в Австрия всички, търсещи убежище”, смята и вицеканцлерът Рейнхолд Митерленер, който определи развитието на ситуацията като „динамично драматично”. „Големият брой бежанци претоварва нашата система” е подчертал още вицеканцлерът, цитиран от АРА.

Всяка година Австрия ще намалява броя на бежанците графика АРА
С всяка следваща година Австрия ще намалява броя на бежанците
графика АРА

Австрия е ключова транзитна страна за хилядите бежанци и мигранти, които преминават през ЕС. Само през миналата година са подадени 90 000 молби за убежище. От проблемите с бежанците се възползва крайнодясната партия на Хайнц Кристян Щрахе, която засили своята популярност. Напрегнатата ситуация с контрола по границите и осигуряване на квартири изостри и отношенията между коалиционните партньори в правителството. Доскоро канцелерът Файман (SPÖ) се противопоставяше на идеята за определяне на горна граница на броя на бежанците в страната. В последната седмица той промени позицията си и днес по време на срещата SPÖ и консервативната ÖVP са излезли с единна позиция по въпроса  за „драстично намаляване” на  броя на търсещите убежище. Темата за бежанците ще бъде централна и в дебата за предстоящите президентски избори.

По-рано тази седмица бе обявено, че Австрия засилва контрола по границите  и подобно на Германия няма да пропуска през територията си хора, търсещи убежище в Скандинавските страни. В петък се очаква да бъде завършена 3,7-километровата телена ограда на словенската граница – първото такова съоръжение на територията на Шенген.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации