2.6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСветовен ден на поезията: Днес можем да платим кафето със стихотворение

Световен ден на поезията: Днес можем да платим кафето със стихотворение

-- Реклама --

В 1 100 кафенета в 27 държави днес кафето се плаща с емоция

Paywithapoem„Келнер! Сметката, моля! Ще платя със стихотворение!“ С тези думи днес, 21 март – Световния ден на поезията, можете да платите ароматнтата напитка в няколко от най-известните кафенета във Виена. Организатор на събитието в Австрия е Julius Meinl – един от символите на традиционната култура за приготвяне на кафе от 1862 г.

Инициативата „Pay with a Poem“ има за цел да покаже важната роля на емоциите в нашето ежедневие, да направи деня ни по-хубав и смислен, да покаже красотата на малките неща и важността на всеки отделен човек. Защото поезията е вдъхновение, надежда, спасение и притежава магичната сила да свързва хората, говорещи различни езици.

Вижте на кои места в австрийската столица днес можете да платите кафето със стих ТУК.

Поезия на много езици

По повод Международния ден на поезията Испанският институт „Сервантес” съвместно с EUNIC Austria организира поетична вечер. На нея ще си дадат среща поети и любители на поезията от цяла Европа и ще се четат стихове на различни езици. Българският език ще бъде представен от две наши сънароднички, членки на Литературния кръжок във Виена – Мирослава Козлекова и Стоянка Пурлантова.

Можем да ги подкрепим с нашето присъствие днес  в Instituto Cervantes, 1010 Wien,  Schwarzenbergplatz 2, Stiege links, 2. Stock от 18.30 ч.

Поезия от всеки за всеки

Всяка година на 21 март се отбелязва Световният ден на поезията. Той се провежда под инициативата на ЮНЕСКО и се отбелязва се по решение на 30-та сесия на Генералната конференция на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) /26 октомври – 17 ноември 1999/ в Париж, прието на 3 ноември 1999 г. „За всеки жив читател и всеки жив поет.“

Целта на този празник е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света и „да даде признание и сила на националните, регионалните и интернационалните организации за поезия“.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации