12.1 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНовият канцлер на Австрия Кристиан Керн официално встъпи в длъжност

Новият канцлер на Австрия Кристиан Керн официално встъпи в длъжност

-- Реклама --

Вече са ясни и първите промени в коалиционното правителство

Новият канцлер на Австрия Кристиан Керн встъпи официално в длъжност. снимка АРА
Новият канцлер на Австрия Кристиан Керн встъпи официално в длъжност.
снимка АРА

 

Седмица след като Вернер Файман се оттегли от поста канцлер на Република Австрия, неговото място се зае от бившия вече директор на австрийските железници Кристиан Керн. Той бе избран от представители на Социалдемократическата партия (SPÖ) още в края на миналата седмица. На 17.05 в 17 ч. Кристиан Керн положи клетва пред президента Хайнц Фишер и официално встъпи в длъжност.

50-годишният мениджър обяви, че основните му цели ще бъдат да осигури нови работни места и да съживи икономиката. От него се очаква още да вдъхне известен оптимизъм в избирателите. Повечето експерти определят избора на Керн, който се ползва с уважението на своите служители в железопътната компания ÖВВ, като „свежа струя въздух”, а коалиционните партньори в правителството са доволни от избора.

На специална пресконференция веднага след церемонията в президенството той заяви, че няма да управлява с хора, които подклаждат расова, религиозна или етническа омраза. Засега новият канцлер не вижда възможности за коалиция с Партията на свободата.

Вече са ясни и първите промени е правителството. Четирима нови министри ще влязат официално в длъжност от 18 май. Това са Йорг Лайтфрид, който ще поеме инфраструктурните проекти, за образованието вече ще отговаря Соня Хамершмид, Томас Дрозда става министър на културата, а новият държавен секретар се казва Муна Дуздар.

Рокадите в австрийското правителство се случват само дни преди втория кръг на президентските избори, които ще се проведат на 22 май (неделя).

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации