6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБлаготворителният базар на Das Häferl събира пари за храна на бездомните

Благотворителният базар на Das Häferl събира пари за храна на бездомните

-- Реклама --

Das Haferl1

Свикнали сме благотворителните инициативи да се организират по Коледа или Великден, но всъщност за щедър жест, добра дума, подадена ръка времето е винаги подходящо. И в случая не е нужно много – достатъчно е да купим някоя дреболия от благотворителния базар, организиран от Das Häferl, за да помогнем на хората без дом да имат безплатна топла храна или подходяща дреха. На пролетния базар може да се купят книги, порцеланови фигурки, домашни потреби и уреди, дрехи. При желание и възможност може да се дарят летни дрехи и обувки, които ще бъдат раздадени на нуждаещите се.

Доброволци приготвят обяд за бездомните. снимка Das Haferl
Доброволци приготвят обяд за бездомните.
снимка Das Haferl

Das Häferl е организация, в която доброволци от различни националности се грижат за осигуряването на топла безплатна храна на хора, останали по една или друга причина без дом. Един от тези доброволци е и българинът Атанас Величков. Ето какво разказва той за работата си: „Ние не задаваме въпроси на нашите гости – кой си, от къде идваш и накъде си се запътил, защото това няма значение. Щом някой е гладен, той е добре дошъл при нас. Два пъти годишно организираме фломаркт, на който разпродаваме дарените ни домашни потреби, дрехи, битова техника и др. С постъпленията финансираме частично дейността си, купуваме хранителни продукти, плащаме ток, вода и т.н. Много от нашите гости са българи, които не са имали късмет в намирането на работа и жилище във Виена и живеят буквално на улицата”.

Като социална организация на Stadtdiakonie Wien, Das Häferl  е създадена през 1991 г. Намира се в приземния етаж на най-голямата евангелистка църква в Австрия – Gustav Adolf Kirche и разполага с около 50 места на закрито и около 40 места в прилежащата градина. Основната й дейност е осигуряване на безплатна топла храна, дрехи, тоалетни принадлежности и др. за всеки нуждаещ се, независимо от неговото вероизповедание, националност или социален статус. Кухнята и домът са отворени 4 дни в седмицата – сряда, четвъртък, събота и неделя от 12 до 17 часа.  Организацията се финансира от австрийската държава /8 000 евро годишен бюджет/, евангелистката църква, частни дарения и благотворителни мероприятия – 2 пъти годишно се организира фломаркт и веднъж в годината в началото на септември Sackgassenfest.

„Да постъпиш по човешки, да не си затваряш очите за нуждите на хората, които нямат твоя късмет, носи много щастие и лично удовлетворение, прави те Човек”, убеден е Атанас Величков и призова тези, които имат време и желание да се отбият в събота и неделя на базара. Защото всяка малка капка е важна, за да се случи голямо добро.

Благотворителен базар na Das Häferl за вещи втора ръка

Кога: 21 и 22 май 2016

21 май(събота) – от 12.00 до 20.00 ч.

22 май (неделя) – от 13.00 до 18 ч.

Къде: Gustav-Adolf-Kirche
Lutherplatz 1, 1060 Виена

_______________

Още по темата:

С Das Häferl помагаме на бездомните да имат топла храна и дрехи

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации