16.5 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеТри дами са носителки на приза Българка на годината 2013

Три дами са носителки на приза Българка на годината 2013

-- Реклама --

Със специалната статуетка бяха наградени Снежина Мечева и Сирма Зидаро-Коунова. Посмъртно с грамота на конкурса бе удостоена Наталия Божкова. 

balgarka na godinataНа тържествена церемония в Националната библиотека „Св.св.Кирил и Методий“ в София на 7-ми март бяха връчени годишните награди „Българка на годината – 2013 г.“. Отличието на името на св.Злата Мъгленска се присъжда за пети пореден път от Държавната агенция за българите в чужбина.

Призът се връчва за принос в опазването и развитието на националната и културната идентичност сред българските общности зад граница, а номинациите идват както от страната ни, така и от чужбина.

Снежина Мечева
Снежина Мечева

Кандидатурата на Снежина Мечева бе издигната от Асоциацията на българските училища в чужбина и подкрепена от множество организации и медии, сред които и блогът на българите в Австрия „Меланж Булгарен“. Г-жа Мечева е директор на българското училище в Лондон от 23 години и съосновател и говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина, чийто активен член е и българското училище във Виена.

 

 

Сирма Зидаро-Коунова е председател е на българския културен клуб в Острава, който е  част от Българска културно-просветна организация в Чешката република вече 20 години.  Организацията е създадена през 1948 г. като приемник на дружество “Българска седянка” – първата организация на българите в Чехия, учредена през 1880 г.

Наталия Божкова е българка от Казахстан. Неочаквано миналата година тя умира доста млада, без да успее да сбъдне мечтата си да види така обичаната от нея България.

Петото издание на наградата „Българка на годината” бе обявено на 18 октомври 2013 г. Съгласно регламента бяха номинирани наши сънароднички, живеещи в чужбина, имащи активна професионална и обществена дейност и съществен принос в опазването и развитието на националната и културна идентичност сред българските общности по света; обществено значими дейности в областта на културата, образованието, науката; благотворителни инициативи и хуманитарни проекти, посветени на България.

До 15 януари 2014 г. в ДАБЧ са били получени 23 номинации за удостояване с отличието „Българка на годината ’2013” от следните държави: Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Казахстан, Кипър, Молдова, Нова Зеландия, САЩ, Украйна, Франция, Хърватия и Чехия. Изборът на носителка на отличието за 2013 г. е бил направен от Комисия по оценка на номинациите с председател проф. Боряна Христова, директор на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, и представители на ръководствата на БНТ, БНР, СУ „Св. Климент Охридски” и ДАБЧ.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации