17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПреди да си честитим 8-ми март отново да си преговорим проблемите

Преди да си честитим 8-ми март отново да си преговорим проблемите

-- Реклама --

Всяка година на Международния ден на жената си припомняме едни и същи проблеми

На 8-ми март се отбелязва Международеният ден на жената. Празникът е не само повод за много цветя, партита и подаръци към дамите, но и повод отново да се повдигнат някои от тежките проблеми, свързани с ролята на жената в обществото.

Изследване на Евростарт показва, че през 2012 г. в Европейския съюз работят много повече жени спрямо 2002 г. В Австрия през 2002 г. са били заети 64,1%, а през 2012 г. вече 70,3% от дамското население. За Бългрия тези цифри са 52,3% през 2002 г. спрямо 60,2% през 2012 г. Това повишение се дължи предимно на факта, че много жени работят почасово. Разликата в заплащането между половете все още е твърде осезаема като в Австрия тя достига до 25%. С две думи – неравенството между половете на пазара на труда се задълбочава.

Всяка трета жена в ЕС е жертва на физическо или сексуално насилие, посочи изследване на Агенцията за основните права на ЕС. То се осъществява навсякъде – на улиицата, на работното място и у дома. Агенцията е установила, че 13 милиона жени от ЕС са били физически малтретирани през 12-месечния период преди проучването, осъществено през 2012 г. Освен това 3.7 милиона жени са били изнасилвани или обект на разни сексуални посегателства.

През 2011 г. екип на списание А4 работи по темата за ролята на жените в бизнеса, възможностите за кариерно развитие и последиците от промяната на ролята на половете за семейството и обществото като цяло. Картината три години по-късно не изглежда съществено променена и затова предлагаме да погледнем отново текстовете и интервютата по темата.

Токчета по върхове

Жените, бизнеса и квотите – интервюта със Зоя Паунова, изпълнителен директор на Астра Зенека, България, Ева Главишник, председател на Зелената партия в Австрия и Меглена Кунева, първият български еврокомисар пред списание “Българите в Австрия”

Честит празник на всички дами, които имат смелостта да бъдат себе си в един все още мъжки свят! Бъдете силни и нежни!

_____________________

Още по темата:

Защо се празнува 8-ми март!

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации