5.5 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЗелени жилища за устойчиво живеене

Зелени жилища за устойчиво живеене

-- Реклама --

Как на практика във Виена се реализират европейските стандарти за зелено строителство разказва арх.Евгени Гергински, който участва в проектирането на един от най-иновативните жилищни комплекси в австрийската столица – Village im Dritten

снимка Архитектурно бюро Huss Hawlik

Текст Елица Ценова

Отмина времето, когато дефинирахме строителството на жилища главно чрез тухли, квадратура и брой стаи. Днес говорим много повече за екология, енергийна ефективност, интелигентни решения и социална устойчивост.

Зелени виенски амбиции

Австрия, и в частност Виена, винаги е била пример за това как абстрактно звучащите правила и норми, приети в Брюксел, се трансформират в чиста, качествена и комфортна среда за живот, отговаряща на битовите и социални потребности на хората. Целта на ЕС, заложена в Европейската зелена сделка (Green Deal), е до 2030 г. вредните емисии да се намалят с 55% спрямо 1990 г. Виена обаче се стреми да бъде пример за спазване на екологичните стандарти и си е поставила амбициозната задача до 2040 г. да бъде климатично неутрален град. Почти 53% от територията на града вече е заета от зелени площи и амбицията на общината е тази тенденция да продължи.


В най-големия соларен парк в Австрия живеят 150 овце и се отглеждат зеленчуци


С мисъл за хората и природата

И тъй като не малка част от вредните газове идват от системите за отопление и охлаждане на сградите, логично вниманието се концентрира върху стандартите за строителство. „Техническите изисквания към сградите непрекъснато се обновяват и стават все по-стриктни. Въвеждат се нови стандарти за източници на енергия, соларните панели вече са задължителен елемент от новите сгради, паркоместата в бъдеще ще трябва да се снабдяват с електрозахранване за автомобили, все по-активно се прилага и частично задължава вертикалното озеленяване”, казва арх. Евгени Гергински от архитектурно бюро Huss Hawlik Architekten във Виена. Той посочва, че в своята работа залага до колкото е възможно на принципите за опазване на околната среда и климата, а начинът на живот на обитателите и съчетаването на естетиката с функционалността са сред основните приоритети при проектирането на жилища. Пример в това отношение е сградата, проектирана от арх. Гергински на Stadlau Str.58-60 в 22. район, чиято фасада впечатлява с оптичната си динамика и разнообразна структура.

Фасадата на жилищната сграда в Щадлау съчетава практична функционалност с визуална динамика  снимка hussmann

Този търсен ефект има и своето практично предназначение – осигуряване на повече пространство за детски колички и велосипеди и повече удобство за обитателите.

Арх. Евгени Гергински – всички услуги в сферата на архитектурата и градоустройството
Арх. Евгени Гергински е един от двамата партньори в архитектурно бюро Huss-Hawlik, водещо началото си още от 70-те години на миналия век. Бюрото има филиали в София и Перхтолсдорф и в него работят повече от 30 дипломирани инженери и архитекти.
Арх.Гергински е държавно упълномощен и заклет цивилен инженер (staatlich befugter und beeideter Ziviltechniker) и като такъв разполага с правомощия в сферата на недвижимите имоти.

Новото строителство се разраства и към сградите се подхожда като към жив организъм, който има своята важна роля в цялостния обществен живот. Един от текущите проекти на Huss Hawlik Architekten е свързан с обществени жилища във Village im Dritten – иновативен комплекс от модерни сгради в трети район, разположен около парк. Той ще бъде изграден изцяло по целите на Зелената сделка от ЕС и в него ще намерят приложение редица иновативни решения, а основен фокус във външното оформлението на жилищния комплекс ще бъде озеленяването.

Кой ще живее в Village im Dritten?

Кооперацията, проектирана от Huss Hawlik Architekten, ще разполага със 146 жилища на обща полезна площ от 9 736 кв.м. Различните по големина апартаменти са равномерно разпределени по етажите с цел да се постигне хармонично съжителство на по-малките с по-големите семейства, на по-възрастните с по-младите. Част от жилищата са специално предназначени за родители, които сами отглеждат децата си. Това прецизно дефиниране на бъдещите новодомци предопределя и вътрешната структура на сградата и разпределението на споделеното пространство.

На приземния етаж са предвидени редица възможности за социални контакти. Стаята за игра и тази за събития целенасочено „гледат” към парка и в общото междублоково пространство. Те се допълват с перални помещения, от който родителите винаги имат поглед към  децата. Допълнително са предвидени дневна и зимна градина, предлагащи уют и място за случайни срещи на по-възрастните жители. Общите входни фоайета са просторни  и светли и тук  се намират помещенията за колела и детски колички. Отделно помещение за електрически колела, ремаркета и товарни колела дава възможност хората да оставят колите си в гаража за кратки разстояния и да използват други превозни средства.

снимка Архитектурно бюро Huss Hawlik

Тераса за отдих – тераса за спорт

Сградата ще разполага с две общи тераси. Тересата на четвъртия етаж ще бъде спокойно място, предлагащо сянка и прохлада в горещите дни, конципирана като поляна с цветя и аромат. По голямата на 5. етаж пък е предвидена за активност като спорт и игри на децата. Там ще са разположени спортни уреди, ще има място за йога, фитнес.

Да се запознаем и опознаем

Доброто логистично разположение на жилища, гъвкавите общи пространства, паркове, обмислянето на детайлите и структурата на сградата спомагат за изграждането на по-добър микроклимат сред обитателите. Сградата, проектирана от Huss Hawlik Architekten, е част от нов квартал, който ще бъде изграден заедно с цялостната прилежаща му инфраструктура – магазини, работилници, офиси, студия.

Разполагайки с комфортни зони за отдих, с битови удобства и достатъчно място за социални контакти и съвместни дейности, хората ще могат да живеят пълноценно и хармонично. За да се случи всичко това, освен архитекти и строители, главна роля има и специална фирма, чиято задача е да подпомогне новодомците да се настанят удобно на новото място, да научат за всички възможности, които то предлага, да се запознаят по между си и да открият общите си теми и интереси. Това ще се случи чрез организирането на съвместни събития, курсове, състезания, базари, уъркшопове, състезания на детската площадка, игри и спортни мероприятия.

снимка Архитектурно бюро Huss Hawlik

Качество на живот в зелено

Покривът на най-външната сграда от комплекса към Ландщрасе Гюртел ще бъде изцяло покрит със наклонени соларни панели, които не само ще осигуряват допълнителна енергия, но и ще спират шума, идващ от натоварената улица. Според нормативните изисквания фотоволтици ще бъдат разположени и на всички сгради в комплекса. Останалите енергийни източници ще бъдат сонди под земята като възобновяемата геотермална енергия ще се използва за отопление и за охлаждане. Всяко парко място в гаража ще разполага с възможност за електрическо зареждане на автомобилите. Това са само част от елементите, които правят целия комплекс пример за устойчиво зелено строителство, отговарящо на стандартите на Green Deal. От избора на екологични и дълготрайни строителни материали до подбора на зелени растения за терасите всичко в концепцията на комплекса е подчинено на идеята за намаляване на вредните емисии в града.

Зеленина по вертикала – естетика и прохлада

Арх.Гергински отделя специално внимание и на оригиналната фасада. „Особено внимание в цялостната концепция отделихме на вертикалното озеленяване, което носи и специфична идентичност на сградата. Цялата фасада, гледаща към улицата, до четвъртия етаж ще бъде покрита с пълзящи растения, образуващи буквално зелена завеса. Известно е, че растенията фиксират финия прах, йонизират и овлажняват въздуха, намаляват емисиите на въглероден двуокис и обогатяват въздуха с кислород. Също така действат и като звукоизолатори. Тя ще допринася за охлаждането в горещите летни дни и ще оказва благоприятно влияние на климата в околността”, пояснява архитектът.

снимка Архитектурно бюро Huss Hawlik

Свободните пространства на жилищата ще разполагат със специални саксии и помощни средства за индивидуално озеленяване като подборът на подходящи зелени и цветни растения е поверен на специалисти.

Като се има предвид и успокояващото въздействие на растенията върху психиката на хората, може да добавим още един положителен елемент от озеленяването върху цялостния ефект.

Умни разходи

Според арх.Гергински пандемията с Ковид 19 е ускорила част от процесите, които се наблюдават в последните години в сферата на архитектурата и строителството. Най-отчетливата тенденция е насочена към опазването на околната среда, но и все по важна част заемат и социалните аспекти. Голяма част от съвременните технологии вече са достъпни и не оскъпяват значително цената на строителството, но пък водят до намаляване на месечните разходи за ползване на жилището.

„ Не винаги устойчивост или енергийна ефективност са свързани с големи разходи. Често трябва да само да седнем и помислим. Защо, примерно, всички фасади на сградите трябва да изглеждат еднакви при положение, че има четири посоки с различни качества? На юг има нужда от засенчване и охладителни системи, на север – от големи прозорци, за да влиза повече светлина. Също така през лятото слънцето е по-ниско. Всичи тези аспекти трябва да се оценяват”, коментира арх.Гергински.


Арх.Евгени Гергински: Нагласите на хората към  домовете им се променят


Според  данните на учените броят на горещите дни ще се увеличава. Архитектът твърди, че навлизащите смарт технологии и устройства могат да превърнат домовете в интелигентни системи, които сами или дистанционно регулират според прогнозата на времето температурата на стаите и влажността на въздуха, дори когато домът е празен и така да допринасят за спестяване на енергия.

Технологиите непрекъснато се развиват и стават неделима част от ежедневието ни. Остава и самите ние да променяме навиците си така, че да оползотворяваме ефективно даденостите и постиженията на науката.

В крайна сметка всички искаме уравновесена природа, чиста вода и свеж въздух. Затова е важно, всеки от нас да бъде част от решението, а не от проблема.

Повече за услугите, предлагани от архитектурно бюро Huss-Hawlik, може да намерите ТУК.

Контакти:

Адрес: Fichtegasse 9 / 2. Stock, 1010 Виена

Тел:     +43-1-489 62 66-41

имейл:  office@huss-hawlik.at

уебсайт: www.huss-hawlik.at

Бюрото е член на Камарата на архитектите.

__________________

Още по темата:

Виена насърчава вертикалното озеленяване

Със зелени спирки Виена се бори срещу климатичните промени

Асперн на езерото

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации