10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВ най-големия соларен парк в Австрия живеят 150 овце и се отглеждат...

В най-големия соларен парк в Австрия живеят 150 овце и се отглеждат зеленчуци

-- Реклама --

Най-големият парк с фотоволтаични панели в Австрия се намира във Виена. В него се произвежда слънчева енергия, отглеждат се зеленчуци и пасат овце.

снимка Wien Energie

В началото на март в 22 район на Виена заработи най-големият фотоволтаичен парк в Австрия. Той разполага с мощност от 11,45 MW и произвежда годишно 11 GWh слънчева енергия за 4 900 домакинства. 25 626 панела са разположени на площ от 12,5 хектара, а между тях от април до октомври се разхождат 150 овце.

Слънчева енергия, овце и целина

Съоръжението е така разработено, че да има както енергийни, така и аграрни функции. Това е сравнително нова концепция, която предлага множество предимства и както изглежда, ще се използва все по-често вбъдеще.

Близо 60% от пространството е отделено за „аграрни нужди”. Вместо само „нормални” модули, допълнително са монтирани около 400 двустранни вертикални панела, между които се отваря достатъчно място за трактор, който да поддържа засадените зеленчуци.

150 овце, които живеят в парка имат за задача да „окосяват” тревата и да не допускат тя да израстне. Така се спестява необходимостта от навлизането на електрическа косачка в парка.

Ползите от двойното използване на земята ще се следи и анализира от Университета за аграрно стопанство, който също е част от проекта.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Виена – климатично неутрален град

Виена си е поставила амбициозната задача до 2040 г. да постигне неутрално въздействие върху климата. Един от основните лостове за осъществяването на тази цел е промяната в енергийните източници. До 2030 г. делът на възобновяемите енргийни източници трябва да се повиши от 9,4 на 30 %, а производството на ток от фотоволтаични панели в града да нарастне от сегашните 70 на 250 MW до 2025 г, а до 2030 г. – до 800 MW.

Така всеки покрив, всяко свободно пространство ще бъде използвано за постигане на целите за опазване на климата и намаляване на вредните емисии.

снимка Wien Energie

Хибридна централа

Един от рисковете пред големите по размер фотоволтаични паркове е производството на голямо количество ток по едно и също време, което може да доведе до претоварване на капацитета. Новият соларен парк е изграден като хибридна електроцентрала, произвеждаща ток от вятър и слънце. Така се постига разпределение на мощностите, но за всеки случай е предвидена и възможност за съхраняване на допълнително получения ток.

Соларният парк в Донаущат е шест пъти по-голям от досегашния първенец – паркът в Унтерлаа.

Местоположение Schafflerhofstraße, 1220 Виена

Мощност 11,45 MW

Годишна продукция на енергия – над 12 GWh

Площ 12,5 хектара

Спестени вредни емисии на година – 4 200 тона

_________________

Още по темата:

Иновативен проект във Виена съчетава опазването на въздуха и насърчаването на културата

Със зелени спирки Виена се бори срещу климатичните промени

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации