16.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияТретият локдаун се удължава с една седмица. Опозицията е против по-ранно освобождаване...

Третият локдаун се удължава с една седмица. Опозицията е против по-ранно освобождаване с негативен тест.

-- Реклама --

Опозиционните партии в австрийския парламент блокираха предложението на правителството за по-ранно излизане от локдауна при представяне на негативен резултат от втория етап на масовото тестване.

тест за Ковид 19, корона тест

Още с обявяването на втория етап от масовото тестване австрийското правителство предложи възможността всеки, тествал се и получил негативен резултат, да може да се възползва от посещения в ресторанти, културни и спортни събития, магазини една седмица по-рано. Вчера вечерта стана ясно, че Социалистическата партия (SPÖ), Партията на свободата (FPÖ) и NEOS са против плановете на правителството и няма да подкрепят промените в епидемиологичния закон. При липсата на мнозинство в парламента коалиционното правителство няма друг избор освен да удължи за всички локдауна до 24 януари, съобщи тази сутрин АПА.


Какво трябва да знаем за третия локдаун в Австрия (26 декември-18 януари)

Австрия започва масово тестване за Ковид 19


На практика това означава, че едва след 24 януари ще отворят търговските обекти, ще заработят отново браншове като гастрономия и  туризъм, ще започне организирането на културни и спортни събития, в училищата ще има присъствени занимания.

Съпротива от всички страни

Предложението за промени в закона бе внесено от колиционния кабинет в парламента в края на миналата година и заинтересованите страни имаха едва три дни, в които да изразят становище. Само в неделя на уебсайта на парламента са регистрирани над 3 000 мнения, което доведе до срив в системата и невъзможност за използването ѝ.

На специално заседание вчера и трите опозиционни партии изразиха категорично становище против предвижданите от правителството промени. Бяха изказни съображенията както относно чисто медицинския смисъл на такова масово тестване, което дава само моментна снимка на статуса, така и относно засягането на основни граждански права и свободи и противоречия с Конституцията.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Дори и експерти като вирусоложката Елизабет Пуххамер-Стьокъл от Медицинския университет виждат проблем с подобна практика. „Антигенният тест означава единствено, че в този ден човек е негативен. На следващия ден той може да има съвсем друг статус”, каза тя в интервю с Армин Волф по националната телевизия. При това положение няма как един негативен тест да служи като „входен билет” за ресторанти и културни събития в продължение на седмица. „Но правенето на тест точно преди провеждането на конкретно събитие, каквито примери имаше, е смислено”, смята още Елизабет Пуххамер-Стьокъл.

Неясно бъдеще за масовото тестване

След като стана ясно, че локдаунът остава за всички до 24 януари, все още не се знае как ще протече вторият етап от масовото тестване, което трябваше да започне на 15 януари. За днес са предвидени разговори между опозицията и здравното министерство, както и с представители на отделните провинции.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации