6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКакво трябва да знаем за третия локдаун в Австрия (26 декември-18 януари)

Какво трябва да знаем за третия локдаун в Австрия (26 декември-18 януари)

-- Реклама --

След локдауна – пак локдаун. За да ограничи разпространението на коронавируса по време на коледните и новогодишни празници, Австрия отново затваря.

Австрия, локдаун

Почти десет дни след изтичането на втория локдаун в Австрия (17 ноември до 6 декември) правителството обяви, че страната за трети път ще бъде затворена. От 26 декември до 18 януари 2021 година отново ще бъдат въведени строги органичителни мерки. Според канцлера Себастиан Курц това е единственият начин да се предотврати неконтролируемото разпространение на коранвируса по време на празниците, когато се очаква повече събирания на хора. Целта е да се намали броят на новозаразените и да се облекчат болниците в цялата страна.


Нови мерки за борба с коронавируса за Коледа и Нова година. Масово тестване и през януари


Краят на локдауна ще зависи от участието във второто масово тестване. Първоначлно бе обявено, че то ще бъде организирано между 15 и 16 януари. Тези, които решат да не вземат участие в него, ще трябва да спазват ограниченията още една седмица. Според последната информация на АРА във Виена втората фаза на масовото тестване ще се проведе между 8 и 17 януари 2021 г.

Какво трябва да знаем?

От кога до кога?

Локдаунът започва на 26 декември и следва да приключи на 18 януари. Тук има една особеност – крайната дата е обусловена от представянето на негативен резултат от масовото тестване, което ще се проведе на 15 и 16 януари. Тези, които не вземат участие ще трябва да спазват всички ограничения още една седмица, НО могат да ходят на работа или да пазаруват в хранителните магазини, носещи маски с по-висока защита FFP2

Социални контакти

Забранено е събирането на повече хора на едно място. Едно домакинство може да приеме само един човек от друго домакинство.

Правилата за посрещане на Коледа остават непроменени – за Рождество могат да се съберат до 10 човека от 10 домакинства. В дните 24 и 25 декември не важат ограниченията за излизане вечер между 20.00 и 06.00 ч. Препоръката на правителството обаче е да се ограничават социалните контакти до минимум.

Ограничения за напускане на дома

Ограниченията за излизане ще бъдат в сила денонощно. Напускането на дома е възможно по някоя от следните причини – да се отиде на работа, да се помогне на нуждаещ се, да се пазарува в хранителен магазин или аптека, кратка разходка.

Тези правила ще са в сила и на 31 декември срещу 1 януари. На практика се забраняват и фойерверките в новогодишната нощ, които по традиция се правят на открито.

Търговия, ресторанти, хотели

От 24 декември до 18 януари ще може да се пазарува само в хранителни магазини, аптеки, дрогерии. Всички останали магазини ще бъдат затворени.

Ресторантьори и хотелиери ще трябва да почакат до 18 януари преди отново да отворят врати. Все пак ще има възможност да се поръчва храна за вкъщи.

Условие за посещение на ресторант след  18 януари е представянето на негативен тест.

Училища и детски градини

Коледната ваканция за учениците приключва на 6 януари, а не както бе обявено първоначално на 10 януари. Но всички ученици ще започнат с дистанционно обучение. От 7 януари отново ще има възможност децата да се оставят на грижите на възпитатели в училище.

Присъствените занятия започват от 18 януари.

Както и при втория локдаун детските градини остават отворени за малчуганите.

Обучението в университетите, както и за учениците от горните класове продължава да бъде дистанционно.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Услуги

Фризьорски салони, козметични студиа и всички останали услуги, свързани с пряк контакт между хората, ще бъдат отново достъпни след 18 януари.

Спорт

Докато фитнес центровете остават затворени, всеки желаещ може да спортува на открито.

Кои ски центрове ще бъдат отворени от 24 декември ще се решава по места. Носенето на маска тип FFP2 в гондолите ще бъде задължително. Ще се прилагат специални мерки за безопасност и хигиена. На практика няма да има допълнителни ски усуги и ресторанти на пистите.

Култура

Музеите ще трябва отново да затворят врати до 18 януари. След това се очаква при специални условия да заработят отново и театрите, кината и концертните зали. Условие за посещението им ще бъде представянето на негативен тест. Залите ще могат да използват само 50% от капацитета си.


Австрия започва масово тестване за Ковид 19


Пътуване

Припомняме, че считано от 19 декември влизащите в Австрия лица остават в задължителна 10-дневна карантина. Тя може да бъде съкратена с представянето на негативен резултат от PCR или антигенен тест, направен най-рано след изтичане на петия ден от карантината на собствени разноски.


Къде във Виена може да се направи тест за Ковид 19


Всички подробности за влизането в Австрия ще намерите тук: Задължителна 10-дневна карантина за влизащите в Австрия след 19 декември

Какво ново след 18 януари

Учители, сервитьори, козметици, фризьори, шофьори на автобуси и други превозни средства от градския транспорт, работещите в сферата на здравеопазването, обгрижването на хора в нужда, строителството и други професии, свързани с близък контакт с хора ще трябва да бъдат тествани всяка седмица. В противен случай трябва да носят маска по-висока степен на защита FFP2.

В началото на 2021 г. ще бъдат представени повече подробности за втората фаза на масовото тестване.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации