7.4 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрия„Нещата са под контрол” или как европейските правителства са отказали помощ, предложена...

„Нещата са под контрол” или как европейските правителства са отказали помощ, предложена от ЕК още през януари

-- Реклама --

Протоколи на ЕК показват, че страните членки на ЕС масово са подценили заплахата от коронавирус

Само преди ден информационната агенция Ройтерс съобщи, че още през януари, тоест месец преди ситуацията с коронавируса да ескалира в Европа, ЕК е предложила на страните членки помощ под формата на защитни маски, тестове, апарати за обдишване. Масовият отговор е гласял „Всичко е под контрол”. Страните са съобщили в Брюксел, че здравните им системи са подготвени и нямат нужда от допълнителни запаси. По това време вече са минали две седмици, откакто 60 милиона души от китайската провинция Хубей са поставени под стриктна карантина в домовете си. Няколко седмици след тази оптимистична преценка Европейската комисия (ЕК) е установила, че страните от ЕС имат нужда от 10 пъти повече материали спрямо това, с което обикновено разполагат. Надценявайки капацитета си, страните най-вероятно сами са влошили ситуацията, става ясно от публикацията на Ройтерс.

„Подготовката на страните членки е на добро ниво, повечето са въвели мерки“ за откриване и третиране на COVID-19, казва представителят на ЕК, като се позовава на твърденията на националните пратеници, сочи стенограма, видяна от Ройтерс. На въпрос дали този документ говори за твърде бавна европейска реакция, говорител на ЕК отговаря: „През януари Комисията предложи помощ на страните членки“.

Европейските правителства са започнали да осъзнават тежестта на ситуацията през март, но вместо да потърсят решението в съвместни действия, повечето са предприели протекционистки стъпки, забраняващи износа на медицински изделия към съседните страни, пише агенцията.

В момента Италия има само част от общо 90-те милиона маски, от които медиците й се нуждаят месечно. Едва миналата седмица Франция поръча над един милиард маски, а индустрията адаптира производството си, за да може да осигури респиратори. Информацията за отказаната помощ идва в момент, в който редица държави обвиняват ЕС, че не взима мерки за подпомагане на държавите както при справяне с проблемите в здравната система, така и за преодоляване на икономическите последици от тази криза. Австрийският канцлер Себастиан Курц също не пропусна да се оплаче, страната му е трябвало да чака две седмици докато камион с маски бъде освободен на германската граница.

Комуникация между ЕК и пратеници на здравните министерства на държавите

На 31 януари – ден след като СЗО обявява коронавируса за глобална заплаха, пратеници на здравните министерства на страните от ЕС заявяват пред ЕК, че не се нуждаят от повече медицински изделия, сочи стенограмата, на която се позовава Ройтерс. „До този момент нито една страна не е поискала да ѝ се помогне с допълнително оборудване“, се казва в документа, като се посочва, че четири държави, които не са посочени, все пак са предупредили за възможността при тях да възникне такава нужда, ако ситуацията се влоши.

На 5 февруари ЕК представя оптимистичните си изводи за това как страните са подготвени за борба с епидемията.

На 28 февруари – месец след първото предложение за помощ, дошло от ЕК и след поне две срещи, на които правителствата са подканени ясно да посочат своите нужди – Комисията пуска програмата си за обществена поръчка за маски и други изделия.

Правителствата на страните членки са уверили Брюксел, че медиците им са добре обучени как да действат с пациенти, заразени с COVID-19. Но Италия е посочила, че само е предупредила лекарите си да носят маски, когато контактуват с пациенти, предполагаемо заразени с вируса. В момента близо 10 000 италиански медици са заразени. Това представлява 9 % от всички случаи в страната.

На 4 февруари специалисти по здравеопазване на страните членки заявяват, че „някои страни започват да изпитват недостиг на тестове“.

В момента държавите от ЕС са в повсеместен недостиг на тестове и на 18 март беше обявена съвместна обществена поръчка за осигуряването им.

Едва на 13 март за първи път възниква въпросът за нуждата от съвместно придобиване на апарати за обдишване за хора с тежки респираторни проблеми. Това се вижда от стенограма на срещата със здравни експерти на страните членки. На 17 март е пусната такава обществена поръчка.

В средата на февруари Европейската агенция за контрол на заболяванията е определила като „нисък до среден“ риска от това, че здравните системи може да се натоварят повече, отколкото капацитетът им позволява. За да се направи този извод, отново е взето предвид казаното от страните членки.

Месец по-късно институцията актуализира изводите си с твърдението, че в средата на април нито една европейска страна няма да има достатъчно легла за интензивно лечение.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации