5.2 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Правителството обмисля постепенно отваряне на повече търговски обекти

Австрия: Правителството обмисля постепенно отваряне на повече търговски обекти

-- Реклама --

Кога и евентуално кои търговски обекти ще бъдат отворени ще стане ясно в понеделник. Това съобщи канцлерът Себастиан Курц на заседание на парламента на 3 април. Вицеканцлерът Вернер Конглер ще представи плана за постепенното задвижване на търговията и връщането към нормалния ритъм на живот. Това ще стане след като през уикенда бъдат обсъдени с експерти последните данни за разпространението на коронавируса сред населението в Австрия. А през тази седмица те са доста окуражителни. Към 15.00 ч. на 3 април данните на Здравното министерство сочат, че броят на заразените в Австрия е 11 383 или с 3,8% повече от предходния ден, тоест тенденцията за намаляване на темпото на увеличение на случаите остава стабилна. В същото време броят на излекуваните вече е 2 022.

Първи стъпки към отваряне на повече магазини

Ключовата дума в изказванията на Курц и Коглер е „постепенно”. „Ако сега отворим магазините, рискуваме да се върнем в изходна позиция”, каза Венер Коглер и подчерта, че благодарение на взетите ограничителни мерки здравната система все още е в „добро общо състояние”. Според здравния министър Рудолф Аншобер към момента от 41 500 болнични легла половината са свободни и общо 3 000 апарата за обдишване са на разположение на здравните заведения. Очакванията са, че следващия петък броят на заразените ще достигне около 14 000, от които между 800 и 1 200 ще бъдат в болница и по-малко от 300 в интензивните отделения. Въпреки всичко вицеканцлерът предупреди, че пикът на кризата с коронавирусът още не е настъпил.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Канцлерът е категоричен, че приоритет при „задвижаването” на икономиката ще има търговията. Отварянето на нови търговски обекти ще бъде съпроводено със същите ограничителни мерки, които са валидни при пазаруване и сега – спазване на дистанция от минимум един метър и носене на маски. От кой момент обаче може да се случи това днес не бе ясно. Вицеканцлерът подчерта, че „Здравето има приоритет” и решаващ фактор за решение в посока намаляване на ограничителните мерки ще бъдат данните от последните проучвания и особено състоянието на болниците и броя на леглата в интезивните отделения.

Ясно е, че първо ще заработят магазините, а едва в един по-късен момент може да се мисли за големи събития като фестивали и спортни мероприятия. Коглер обаче поясни, че следващият пакет с мерки, който правителството подготвя, е насочен специално към хората на културата и спорта.

Канцлерът Курц увери, че правителството прави всичко, което е в човешките възможности, за да може страната бързо да излезе от кризата.


Какво може и какво не може да се прави след въвеждането на драстични мерки срещу коронавируса в Австрия


Без гостувания по Великден

Себастиан Курц призова хората да спазват въведените мерки и по време на великденските празници и да се избягва събирането на големи групи от хора и посещения при възрастни. „Ако искаме да си върнем живота такъв, какъвто го познаваме, трябва да спазваме мерките.”

Храна за вкъщи

Още от днес ресторантите в страната могат да предлагат храна за вкъщи. Все още не е възможно тя да се консумира в заведението, но клиентите ще могат да си поръчват и взимат ястията. Това е макар и малка стъпка напред към оживяването на бизнеса в тази сфера, който пострада особено сериозно от наложените мерки.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации