6.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКакво може и какво не може да се прави след въвеждането на...

Какво може и какво не може да се прави след въвеждането на драстични мерки срещу коронавируса в Австрия

-- Реклама --

Повечето магазини са затворени, общественият транспорт пътува с променен график, всички събирания са забранени. Малко от добре познатото ни ежедневие е останало. От понеделник, 16 март в Австрия влизат в сила редица ограничения, които променят изцяло начина на живот.

На извънредно заседание в неделя австрийският парламент прие Закон за ограничителните мерки и за оказване на помощ за икономиката. Канцлерът Себастиан Курц отново подчерта, че ситуацията е сериозна и всеки трябва да прояви отговорност и здрав разум при спазване на взетите от правителството мерки.

Забраняват се всякакви събития. На едно място не могат да се събират повече от пет човека. Изключение от разпоредбата са дейностите, свързани с борбата с коронавируса.

Полицията ще следи за спазване на въведените ограничения, а за нарушаване на новата регулация са предвидени глоби в размер от 2 180 и 3 600 евро. За да се осигурят достатъчно служители за прилагане на мерките, ще бъдат мобилизирани младежи, отслужили своята повинност в последните пет години като цивилни сътрудници в Бърза помощ, санитари в болнични заведения или в домове за възрастни хора.


Австрия: Полиция ще контролира спазването на ограниченията за излизане. Глоби за нарушителите на разпоредбите.


Какво можем и какво не можем да правим от 16 март в Австрия

Въведени са ограничения за движение на обществени места. Правителството призова населението да се самоизолира и да напуска домовете само в три случая:

  • Отиване на работа в случай, че тя не може да се извършва от вкъщи (home office)
  • Пазаруване на необходими хранителни продукти и лекарства
  • Оказване на помощ на съграждани

При необходимост може да се излезе за кратка разходка, да се изведе кучето, да се бяга, да се кара велосипед. На разходка човек трябва да излезе сам или най-много придружен от член от семейството като избягва среща с други хора. Забранено е събирането на хора на детски и спортни площадки.


Нови драстични мерки в борбата с коронавируса в Австрия. Ресторантите затварят напълно.


Търговия и услуги

Отворени са следните магазини:

Супермаркетите в цялата страна – осигуряват снабдяването на населението с хранителни продукти и ще работят с нормално работно време.

Аптеки – снабдяването с лекарства трябва да бъде безпрепятствено

Дрогерии – осигуряват снабдяването с хигиенни препарати и ще работят с нормално работно време.

Хлебарници и месарници – за тях важат същите правила както и за големите супермаркети

Магазини за домашни любимци – отворени с нормално работно време

Магазини за мобилни телефони – трябва да гарантират нормална комуникация

Трафици – за продажба на вестници,  цигари и талони за паркиране

Химическо чистене – всички видове почистване на текстил ще продължава да се извършва както и досега

Бензиностанции – ще бъдат на разположение както и досега

Големите търговски центрове ще бъдат частично отворени само за магазините, за които е разрешено (хранителни стоки, хлебарници и т.н)

За много професии са предвидени специфични правила – гарантирани са достатъчно електротехници в случай, че има проблеми с тока, коминочистачите ще бъдат на разположение при нужда, сервизите за автомобили остават затворени в по-голямата си част, ограничава се работата по строителните обекти.

Затворени са:

Фризьорски и козметични салони

Модни магазини

Книжарници

В случай, че сте самонаето лице, работодател или имате каквито е да е въпроси, свързани с намаляването на работните часове, затваряне на малки и средни предприятия и т.н., може да се обърнете за консултация към експертите на Стопанската камара ТУК

Здравеопазване

Болниците остават отворени – с малки изключения са забранени посещенията при пациентите

Рехабилитационни центрове и санаториуми – първите няма да приемат нови пациенти и при възможност ще изписват настоящите; за санаториумите все още няма конкретно решение

Лекари – посещения при лекари в повечето случаи ще могат да се правят само след предварително записване по телефона; поръчването и получаването на рецепти за лекарства става по имейл и телефон; временно се преустановяват профилактични прегледи, тестове за шофьорска книжка и др.

Полезни адреси на лекари с български език във Виена

Важни телефонни номера в случай на нужда: 

Администрация

Повечето магистрати са отворени с някои ограничения. Умоляват се гражданите да извършват по-голямата част от нужните им услуги по телефон или онлайн.

Финансовите служби и Бюрата по труда са също отворени с някои ограничения. Гражданите се умоляват да използват предимно телефонни и онлайн услуги. Във Форалбрег административните служби са затворени

Съдилищата също са отворени с ограничения – повечето съдебни дела са отложени. Изключение се прави за спешните наказателни дела и мерки за неотклонение.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Какво НЕ можем да правим в свободното време

Затворени са:

Театри

Музеи

Кина

Ресторанти, кафенета и барове – изцяло затворени от вторник, 17 март

Детски и спортни площадки

Басейни и спа центрове

Фитнесцентрове и солариуми

Някои обществени паркове

Прекратен е ски сезонът в зимните курорти

Концертите в следващите две седмици са отменени; отменени са редица спортни състезания

Образование

Детски градини – има организирани занимални за децата, които не могат да останат у дома

Начални училища – заниманията се прекратяват до средата на април; предлагат се занимални

Учениците от горните класове ще получават материали онлайн, за ученици под 14 години има организирани занимални. Препоръчва се на учители над 60 години да останат у дома и да не се включват в допълните занимания.

Университетите остават затворени, учебният процес продължава онлайн.

Транспорт

Влаковете на ÖBB ще бъдат редуцирани и ще пътуват по графика за събота и неделя. Много от касите за продажба на билети ще бъдат затворени. В Тирол има ограничение и за регионалните автобуси.

Общественият транспорт във Виена също е с променен график от сряда. Някои линии на метрото ще се движат на по-дълги интервали (например U1 ще пътува на всеки три вместо на всеки две минути). Повече подробности ТУК

Не пътуват никакви влакове за Италия, Словакия, Чехия, Швейцария, Испания и Франция.

Не се извършват полети до Испания и Франция. Има забрана за кацане на самолети от Великобритания, Холандия, Русия и Украйна.

Затворени граници

Германия затвори границите си с Австрия, Чехия, Словакия и Италия. Контроли на граничните пунктове в посока Унгария и Словакия значително затрудняват трафика.


МВнР призовава българските граждани да не пътуват извън или към България


Църквите остават отворени, но в тях не се извършват никакви богослужения и църковни ритуали.

Банки и пощи продължават работа. Ветеринарните лекари ще бъдат на разположение за собствениците на домашни любимци. Службите по чистота ще се грижат за хигиената на населените места както обикновено.

Финансово подпомагане на бизнеса

Австрийското правителство прие пакет от мерки в помощ на икономиката при създалата се кризисна ситуация, предизвикана от коронавируса.

Още през идните дни правителството предоставя 4 милиарда евро, отделени в специален фонд за тази цел.

Използването на средствата от фонда има главно три цели: гарантиране на  ликвидността на предприятията, гарантиране на  работните места и помощ на онези, които са в особена бедствена ситуация.

Средствата на фонда ще се ползват за кредитни гаранции, за отлагане на някои данъчни плащания и за осигуряване на нов модел за съкратен работен режим. Директно финансови помощи ще се отпускат на предприятия, особено засегнати от кризата, като канцлерът назова фирмите от туризма, хранително-вкусовия сектор и културната сфера.

.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации