3.7 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПравителството на Австрия отделя 4 млрд. евро за справяне с икономическите последиците...

Правителството на Австрия отделя 4 млрд. евро за справяне с икономическите последиците от коронавируса

-- Реклама --

Работниците и служителите да не подписват споразумения за прекратяване на трудовите правоотношения преди консултация със специалист, предупреждават от австрийските синдикати

снимка АРА

Празни хотели и заведения, затворени театри, музеи, магазини. Мерките за справяне с разпространението на коронавирусът засягат всички отрасли на икономиката и неизбежно се отразяват на пазара на труда и бизнеса. За да осигури „кръв в икономиката” и тя да продължи да функционира, австрийското правителство създаде специален кризисен фонд. Заделената за него сума е в размер на 4 млрд. евро като 400 млн. са предвидени за покриване на новия модел за работа при съкратено работно време. Финансовият министър Гернот Блюмел се отказа от идеята за нулев бюджетен дефицит, защото „здравето на хората, запазването на работните места и бизнеса са по-важни”. При представянето на новите мерки в събота, 14 март, той поясни, че бюджетът, който ще бъде готов следващата седмица, ще бъде картина на „горчивата истина за кризата в цифри”.

Какво се предвижда?

Въпреки големия спад в оборота, фирмите ще трябва да се стремят да освободят колкото е възможно по-малко работници и служители. Това може да се постигне с прилагането на ново работно време. В сегашната ситуация броят на работните часове може да бъде редуциран и до нула и въпреки това служителите да получава 80-90% от възнаграждението си.

Увеличаването на средствата за покриване на разходите при по-кратко работно време от предварително предвижданте 20 милиона на 400 милона евро показва отчетливо колко драматична е ситуацията. За сравнение, в пика на финансовата криза през 2009 г. този инструмент е струвал на австрийската държава 130 милиона евро. По-високите разходи сега се налагат поради повечето средства, които трябва да бъдат заделени за изплащане по линия на Бюрото по труда (AMS) и по-големия брой засегнати лица.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Досега най-много освободени или преминали на по-кратко работно време работници идваха от авиолиниите, летищата, сферата на кетъринга. Със затварянето на магазините и по-ранното затваряне на заведенията от понеделник, 16 март, се очаква значително напрежение на пазара на труда.

Според финансовия министър Блюмел и министърката на икономиката Маргарете Шрамбьок част от този кризисен фонд трябва да се използва за подпомагане на малките и семейните фирми, които са най-уязвими в сегашната ситуация.


Жулиен Желев, правен съветник към Австрийската федерация на синдикатите: Информирайте се предварително за трудовите си права


Опасност от нарушение на трудовите права

Австрийските синдикати предупредиха, че още от началото на кризата много работодатели се опитват да нарушават трудовото законодателство. Те предупреждават работниците и служителите да не подписват споразумения за прекратяване на трудовото правоотношение преди да са се консултирали със специалисти.

За консултация на български език по трудов-правни и социални въпроси може да се обръщате към Жулиен Желев, правен съветник към австрийските синдикати.

За контакти ТУК

Според канцлера Себастиан Курц най-вероятно ще се наложи да бъдат взети и допълнителни мерки за преодоляване на кризата. Най-голямата трудност при преценяването на бъдещите действия и разходи е, че никой не може да предвиди колко дълго ще продължи ситуацията и колко тежка ще бъде тя.

______________

Още по темата: 

Австрия в борба с коронавируса

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации