1.2 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоБизнес, закони и политикабизнесТаксите по вътрешните и трансграничните преводи в евро се уеднаквяват

Таксите по вътрешните и трансграничните преводи в евро се уеднаквяват

-- Реклама --

Банките трябва да уеднаквят таксите за трансгранични плащания в евро и за вътрешните плащания и да направят по-прозрачни разходите за превалутиране, гласят нови правила, приети от Европейския парламент.

разплащания в евро

 

До края на годината банките в България ще трябва да променят правилата си като уеднаквят таксите по вътрешните и трансгранични преводи в евро през системата SEPA. Това става възможно, след като Европейският парламент прие промените, предложени от Европейската комисия, засягащи всички потребители на банкови услуги в страните – членки на ЕС, извън еврозоната.

Мярката засяга особено България, която, по данни на Европейския парламент, е страната с най-високи такси по този показател – за превод от 100 евро към чужбина таксата е средно около 20 евро. За сравнение в държави като Швеция и Полша тя е между 0 и 1.5 евро.

Евродепутатите одобриха новите правила, с 532 гласа „за“, 22 гласа „срещу“ и 55 гласа „въздържал се“, които слагат край на дискриминацията срещу ползвателите на платежни услуги в рамките на ЕС, но извън еврозоната. Докато потребителите в еврозоната се възползват от единната зона за плащания в евро (SEPA), то тези, които живеят извън нея, продължават да плащат високи такси за трансгранични плащания в евро.

Какво ще се случи

Към момента една транзакция в евро, извършена в еврозоната, например от Испания към Австрия, струва точно толкова, колкото еквивалентна транзакция в рамките на съответната държава членка. В зависимост от банката, тя може да е освободена от такса или да струва няколко евроцента. Това позволява на потребителите в еврозоната да правят транзакции през границите на същата цена, както в рамките на собствените си страни.

Транзакция в евро от държава извън еврозоната (например България) към страна в еврозоната (като Австрия) обаче струва между 15 и 24 евро, дори самата сума, която се прехвърля от България да е 10 евро.

С новия регламент за презграничните плащания от 15 декември 2019 г. цената на транзакции в ЕС в евро от България до Австрия се очаква да намалее от сегашните между 15 и 24 евро до около 1 евро.


Предизвикателството да развиваш бизнес в Австрия

Регистриране на дружество с ограничена отговорност в Австрия


В рамките на една година таксите за трансгранични плащания в евро в ЕС трябва да бъдат приведени в съответствие с  таксите за националните плащания, направени в местната официална валута (правилото за „същата такса“). Освен това държавите членки са свободни да наложат правила на банките за прилагане на същите такси за трансграничните и за вътрешните плащания, които не са в евро.

Високите такси по много банкови услуги станаха причина и за раждането на финтек компании, като Revolut и Transferwise, които с интелигентния си алгоритъм заобикалят именно по-високите разходи по банковите трансфери.

Повече прозрачност и информираност при банкови трансфери

Новите мерки също ще предпазват потребителите от плащане на произволни разходи за превалутиране. При всяка трансакция, те ще бъдат информирани за сумата, която трябва да платят в местната валута и във валутата на тяхната сметка. За да се направят разходите за превалутиране по-прозрачни, ще има единна база за пресмятане на таксите за превалутиране на местата за продажба или на банкоматите (референтният процент на ЕЦБ + х% с максимални ставки за надценка определени индивидуално от банките).

Потребителите ще получават електронно известие, като например текстово съобщение, имейл или известие на своите мобилни приложения или на уеб приложение на банката за приложимите такси за превалутиране.
Банките ще трябва също да обявяват очакваните пълни разходи при банкови трансфери преди извършването на операцията.

Освен че промените са в полза на потребителите, добра новина е и скъсеният срок, в който новите правила ще се приложат. Първоначално предвиденият около 3 години преходен период, а сега реално е скъсен до около година.

Полезни адреси на български специалисти, фирми, държавни институции, организации в Австрия

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации