8.2 C
Виена
вторник, 19 октомври, 2021
spot_img
Още
  НачалоБизнес, закони и политикабизнесЕС се споразумя за намаляване на банковите такси при разплащания в евро

  ЕС се споразумя за намаляване на банковите такси при разплащания в евро

  Страните от еврозоната вече се ползват от много ниски или нулеви такси, когото плащат с карта или теглят пари в брой в други държави от валутния съюз

  разплащания в евро

  Преговарящите от Европейския парламент и страните членки на ЕС се споразумяха днес да намалят банковите такси при разплащанията в евро в ЕС за граждани на страни от блока, които не използват еврото, предаде БТА.

  Страните от еврозоната вече се ползват от много ниски или нулеви такси, когото плащат с карта или теглят пари в брой в други държави от валутния съюз, както и когато прехвърлят пари там.

  Според постигнатото днес споразумение извършването на трансгранично разплащане в евро ще струва колкото местна трансакция в местна валута.

  Споразумението е голяма стъпка за потребителите и компаниите в ЕС, каза австрийският финансов министър Хартвиг Льогер, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

  Когато хората изберат да плащат в родната си валута в чужбина, почти винаги е в техен ущърб, сочи проучване от миналата година на Европейската потребителска организация (BEUC).

  В бъдеще обменните курсове ще трябва да бъдат ясно обявени.

  Днешното споразумение трябва да бъде одобрено от евродепутатите и страните членки – стъпка, която се очаква да бъде формалност.

  Предвижда се новите правила да влязат в сила от средата на декември догодина, като изискванията за прозрачност ще се въведат година по-късно.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ
  -- Реклама --

  Последвайте ни

  Календар

  Абонамент за бюлетин

  Последни публикации