16.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноGlass of Art залага на формулата вино+акрилни бои=щастие

Glass of Art залага на формулата вино+акрилни бои=щастие

-- Реклама --

Сузана Йорданова и Славена Николова създават Glass of art с идеята да предоставят една креативна възможност за прекарване на свободното време

Всеки може да се справи с предизивикателството да нарисува картина, докато пие вино в приятна компания, снимка Glass of Art

Текст Елица Ценова

Приказките са не само в книгите и сега ще ви разкажем една съвременна и съвсем истинска, която все още се пише. Две млади българки създават първата във Виена творческа работилница, съчетаваща удоволствието да твориш изкуство на бялото платно, докато се наслаждаваш на отбрани вина в приятна компания. Идеята се родила случайно, магично, преминавала през различни нюанси, докато най-сетне била реализирана. При това успешно!

Сузана Йорданова и Славена Николова са от Варна, учат управление на бизнеса и обичат да си говорят на чаша вино. Запознанството им е по-скоро банално – на работа, което обаче не можем да кажем за приятелството им, от което се ражда и прекрасният бизнес проект, превърнал се в настоящното им работно място. Но затова по-нататък.

И двете работят в малки кафенета, където събират полезен опит – как да общуват с различни хора, как да ги накарат да се почувстват у дома си, овладявайки изкуството на гастрономията до най-малкия детайл – всичко, което после ще им помогне да усъвършенстват своя проект.

В небрежен разговор на чаша вино заговорили за нов модел на забавление – рисуване и пиене на вино. Защо следващият път да не разпуснат по различен начин?  Концепцията е позната като вид арт-терапия, тръгнала от САЩ и вече се разпространява в Европа. След бърза проверка, се оказало обаче, че във Виена популярното по цял свят ново развлечение, все още не е познато!
Две усмивки, един поглед, още една чаша вино и решението е взето. Идеята ги завладява, все още я няма във Виена – защо да не я предлагат именно те?!

„Да! Защо не!”

снимка Glass of Art

Името „Glass of art” се ражда още същата вечер, в същия бар. Девизът също – “Paint your own happiness!” или „Нарисувай щастието си!“ И те наистина го правят.  Стремглаво започват да рисуват щастието си!
Пътят се вижда, но следва извървяването му. Следва година на подготовка, която донася със себе си много изненади.
„Страх ни беше да направим първата крачка”, разказва Сузана. „Начертахме си бизнес план, направихме списък с необходимите неща, измислихме име, но и така не се решавахме на конкретна стъпка, защото не знаехме, коя точно е тя.“
След  дълги проучвания намират най-изгодните и качествени платна за рисуване и се решават да купят  голямо количество. „Това беше началото. Вече знаехме, че трябва да продължим.“

Първоначалната инвестиция не е невъзможна, но освен платната и много други дреболии – четки, бои, престилки, стативи, моливи, гумички, момичетата трябва да се погрижат да намерят  компетентен художник, подходящо помещение  и добро вино.
Всеки разход е добре пресметнат, защото финансирането идва от личните спестявания на работещите студентки.

Заради високите наеми, намирането на помещение се оказва не лесна задача, но с малко късмет те откриват Brasserie de la Marie в шести район на Виена.  Кокетното ресторантче е наскоро отворено, декорирано е с вкус и стил и носи наситена доза уют – всичко, което търсят!

Бързо се справят и с привличането на художник, който да води творческата част на бъдещите художници-ентусиасти. Случайно попадат на изложба на българска художничка,  в чиито картини се влюбват.  Те са благодарни на Елена Терзийска, която с радост откликва на тяхната покана. Нейната задача е да рисува избраната картина на по-голямо платно пред всички гости, обяснявайки им стъпка по стъпка и прилагайки различни техники за постигането на най-добрата форма и цвят.

„Нещата, които очаквахме, че ще ни отнемат най-много време, се случиха сравнително бързо.  В началото най-трудното се оказа да достигнем до потенциалните клиенти”, споделя Сузана Йорданова.

Сега обаче, допълва тя, много повече хора са наясно с предлагането на този вид развлечение и Art of Glass набира все по-голяма популярност. Местата се запълват бързо и освен многото нови гости, които идват да се „пробват“, се завръщат и много вече опитали, водейки с тях  още желаещи.  Картините са така подбрани, че всеки би могъл да получи от тях своя шедьовър и накрая всички се уверяват, че няма нищо страшно в това да застанеш пред статива с четка в ръка.

За разпространяването на продукта си Славена и Сузана разчитат на социалните мрежи, флайери, плакати, но най-вече на препоръката от уста на уста. Оценяват подкрепата, получена от близки и приятели още в началото, а по-нататък и на редовните им клиенти. „За нас е радост, че нашите гости често се връщат при нас и то с приятели. Това е голямо признание и знак, че са останали доволни“, казва още Сузана.

Пий, рисувай и се отпусни

Сузана Йорданова и Славена Николова в деня на официалното откриване снимка Glass of Art

На 27 май 2018 г. е официалният старт на Glass of аrt. От тогава дамският екип се стреми да организира събитие всяка втора неделя от месеца, като с времето внася и някои промени в първоначалната концепция. „Оказа се, че колкото и да планираме и контролираме, някои неща се налагат в практиката от само себе си. Хората сами решават кога да почиват и кога да пият и ние трябва да се съобразим с тях”. Трудно е да се предвиди и кога гостите ще си тръгнат. След креативния уъркшоп обстановката става много лежерна,  посетителите се отпускат, общуват помежду си, обсъждат създадените картини, дори създават нови приятелства.

Като отличителен елемент  на  Glass of аrt Сузана и Славена налагат теми на сбирките. А те се определят от картината, която ще се рисува. Ако на платното трябва да се появи гръцкото море, то целият амбианс е в този стил – предлага се узо, музиката идва от Гърция, декорацията  също е в този стил.  Младата дама с усмивка си спомня, че на една от вечерите им, когато новородилите се творци са рисували пейзаж от остров Санторини, един от гостите е предложил да изтанцуват известния традиционен гръцки танц. И така изведнъж съвсем спонтанно цялата група се потопила напълно в духа на южната ни съседка, дружно танцувайки сиртаки.

Вечерта може да е посветена на приятелството, любовта, Париж , летните нощи, зимните вечери или коледните празници – темите и идеите са много. Така всяко събиране е уникално, носи своя дух и не се повтаря с другите.  А това те отчитат като свое най-голямо предимство!
Виното е съществен елемент от цялостната концепция на Glass of аrt и момичетата подхождат с много внимание към избора му. Засега то идва от избата Scheiblhofer. Чашата вино, която гостите получават още в началото, предразполага хората  да се социализират и да не се страхуват да творят пред бялото платно. А по-късно се оказва и чудесна капчица вдъхновение. Точно то превръща събитията на Сузана и Славена в нестандартно творческо ателие по рисуване, напомнящо повече на задушевна среща.

Смелостта да бъдеш различен

снимка: Glass of Art

Дамите от Glass of аrt не просто следват желанията на клиентите за разнообразие в свободното време, а провокират един нов тренд. Те започват с иновативна за Виена идея, с която хората трябва да свикнат. Въпреки че Сузана и Славена нямат зад гърба си десетилетия опит и извлечени от практиката уроци, те се учат в движение, и то със завиден замах! Придобили са увереност и организацията става все по-ефективна, нови идеи се появяват всеки ден и те нямат търпение за следващите, още по-големи стъпки!

Вече предлагат специални събития по повод рожден ден, фирмено или моминско парти, а и ваучери за подарък.  С оглед наближаващите коледни и новогодишни празници, за сбирката на 16 декември Сузана и Славена са подбрали чудесна коледна картина, която да се впише в  домашния уют. Прекрасна възможност  да подарите на близките си една нестандартна и уникална вечер!

Е, готови ли сте и вие да нарисувате щастието си?

 

Желаещите да посетят сбирките могат да си запазят място засега чрез Фейсбук страницата на Glass of Art , но само след няколко дни всеки ще може лесно и удобно да избира дата и да се записва онлайн директно на сайта.

_____________

Още по темата:

5+ предложения за коледни подаръци

Предизвикателството да развиваш бизнес в Австрия

 

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации