14.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияПовишаването на данъци предизвика протести в България, пише в.Дер Щандард

Повишаването на данъци предизвика протести в България, пише в.Дер Щандард

-- Реклама --

Австрийският вестник  Дер Щандард сравнява сегашните протести в България с тези от февруари 2013 г.

Повишаване с почти 50% на застраховката и данъка за автомобилите предизвика нова протестна вълна по улиците на България. Разгневени българите започнаха още през миналия уикенд да блокират с автомобилите си магистрали и важни пътища. Те искат преди всичко намаляване на цената на дизеловото гориво. Управляващият в момента консервативен министър-председател Бойко Борисов вече веднъж подаде оставка при подобни обстоятелства, пише Маркус Бернат и припомня протестите от преди пет години.

През зимата на 2013 г. демонстрациите срещу повишението на цените бързо се превърнаха в обществен протест срещу мафиотските структури в държавата и икономиката. Когато се стигна до самозапалване на граждани, Борисов подаде оставка. Пет години по-късно изглежда, че страната отново е близо до тази ситуация, коментира австрийското издание.

Борисов е реагирал на протестите като на седмичното заседание на кабинета е разпоредил да се даде бонус от 43 лева на близо 1 млн.човека, които получават ниски пенсии. Този коледен бонус  е на стойност около 22 евро, пресмята журналистът. Една голяма част от близо 2 млн. пенсионери в България живеят с приблизително 100 евро на месец.

Изданието проследява хода на събитията и акцентира върху обществения натиск, който принуди Комисията за защита на конкуренцията да направи проверка на шестте най-големи притежатели на бензиностанции. Целта е да се установи дали няма вътрешно споразумение за цените. Към тези фирми спада и българското представителство на австрийската OMV. Подобни проучвания досега никога не са установявали закононарушения, припомня Бернат.

Още след първите протести цената на дизела намаля и в момента е 1,20 евро. Погледнато отвън българските протести за цените може би изглеждат неразбираеми, пише авторът, давайки за пример размера на българските застраховки и данък, които сравнени с австрийските, изглеждат ниски. И веднага припомня, че десет години след  присъединяването си към ЕС България остава най-бедната държава със среден доход от 500 евро в големите градове. Според статистиката средният доход на едно домакинство през 2017 г. е 7 022 лева или 3 590 евро. Според данните на Евростат от само преди месец една трета от българите са застрашени от бедност или социална изолация. В тази ситуация са 38,9% от населението. Евростат и ЕК виждат в тези числа подобрение, защото преди десет години този процент е бил 44,8. Но тук трябва да припомним, че според същата статистика през 2008 г. застрашени от бедност са били 21% от хората. Тогава 51% са били в „материална нужда” като критерии за това е дали могат да си позволят веднъж в годината да отидат на почивка, посочва Дер Щандард.

В тази протестна вълна подкрепяният от опозиционната Социалистическа партия президент Румен Радев взе страната на демонстриращите. Правителството го обвини в цинизъм и арогантност. Председателят на управляващата партия ГЕРБ Цветан Цветанов се опита да обясни, че правителството не определя цените на горивата и че България не произвежда нефт.

Има съмнения, че част от хората по улиците са платени демонстранти. Някои критици като политологът Евгений Дайнов настояват за край на коалиционното правителство, което събира десни националисти и партията на Борисов, коментира още изданието.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации