6.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрийското правителство разкри скандал с руски шпионин

Австрийското правителство разкри скандал с руски шпионин

-- Реклама --
Себастиан Курц и Марио Кунасек по време на пресконференция

На съвместна пресконференция канцлерът Себастиан Курц и министърът на отбраната Марио Кунасек съобщиха, че по информация на „приятелска спецслужба“ в Австрия е арестуван бивш полковник от австрийските разузнавателни служби по подозрение в шпионаж в полза на Русия. Името на 70-годишния военен, който в продължение на 20 години е предавал информация, не се съобщава, но се твърди, че от 90-те години насам е получил от руснаците около 300 000 евро за дейността си в Генщаба във Виена. Москва отрича твърденията на Австрия.

„Шпионажът е неприемлиев”, каза австрийският канцлер и добави, че „ако тези подозрения се докажат, те няма да подобрят отношенията между Русия и Европейския съюз”.

Заподозреният полковник е имал пост в щаба на австрийската армия и на всеки две седмици се е срещал с водещия си руски контакт Юрий и получавал задачи от него. Данните са били предавани на Москва чрез кодирани писма и спътникови съобщения. Събирана е информация за бойната авиация, артилерийските системи, правени са профили на висши офицери и анализ на състоянието на проблемите с мигрантите. Според някои издания, австрийският офицер е бил предупреден от руснаците, че ще бъде разкрит и получил заповед да заличи всички компрометиращи сведения. В момента австрийските служби проучват лаптопа на вербувания военен.

Външният министър Карин Кнайсел, на чиято сватба през лятото гостува президентът Владимир Путин и тя танцува с него, отмени планираното за началото на декември посещение в Русия. Тя сподели пред Австрийската информация агенция притеснението си, че този случай, ще навреди на отношенията между Русия и Австрия. „Ако тези подозрения се потвърдят, това ще бъде сериозно напрежение в двустранните отношения”, казва тя, цитирана от АРА.


Владимир Путин ще бъде гост на сватбата на австрийската външна министърка Карин Кнайсъл

Путин във Виена – свободна журналистика и газ


Руският външен министър Сергей Лавров е бил неприятно изненадан от новината и е отхвърлил твърденията. „Ние сме обвинени и от нас се иска да се извиним за нещо, за което не знаем”. Той е недоволен, че австрийското правителство използва дипломация на мегафона, вместо да се обърне директно към Москва по този случай.

Опозионните партии Листа Пилц, НЕОС, Зелените изразяват опасенията си, че случаят с разкрития шпионин е свързан с Партията на свободата. Те припомнят близките връзки на тази партия с „Единна Русия” и очакват повече информация.


Проф.Мангот: Лондон иска сляпо доверие от Европа по случая „Скрипал“

Вернер Фаслабенд: Напрежението между Лондон и Москва е опасно за Европа


Австрия поддържа много топли връзки с Русия като само в рамките на тази година австрийският канцлер Курц се е срещнал четири пъти с Путин – два пъти руският президент беше гост в алпийската република и два пъти австрийският канцлер посети Москва. Себастиан Курц винаги е демонстрирал желанието на страната му да бъде мост между Изтока и Запада. През март тази година, когато много държави от ЕС и НАТО изгониха руски дипломати заради случая „Скрипал”, властите във Виена отказаха да се включат.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации