17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЧервен хаштаг покри известната картина "Целувката" с призив за "дигитално прочистване"

Червен хаштаг покри известната картина „Целувката“ с призив за „дигитално прочистване“

-- Реклама --
снимка © WienTourismus / Paul Bauer

Най-известната австрийска картина – „Целувката” на Густав Климт за три дни бе „скрита” зад огромен червен хаштаг. Така посетителите на Галерията за съвременно австрийско изкуство в двореца Белведере във Виена трудно можеха да си направят селфи с прочутата творба. Това бе и целта на акцията, организирана от Виенския борд по туризъм – да призове пътуващите да не се превръщат в роби на селфи-манията и да намерят време за наслада от пътешествията. Тази нова тенденция в туризма се нарича „дигитално прочистване“.


Климт под кича

Густав Климт – художникът отвъд „Целувката“


снимка© WienTourismus / Paul Bauer

От 6-и до 8-ми ноември оригиналът на картината бе преместен в съседна зала, така че туристите можеха да се насладят на пълната красота на световноизвестната творба на Климт, а на нейно място бе поставена картината с хаштага. С тази инициатива Виена се опитва да върне фокуса на пътешествията към преживяванията, а не към правенето и постването на снимки в социалните мрежи. Често съсредоточени в правенето на перфектния кадър, който ще донесе многобройни лайкове, туристите забравят да се поинтересуват от историята на местата, които посещават и хората, които срещат.

Кампанията на Виенския туристически борд в никакъв случай не е апел за отказ от социалните мрежи, които се използват и от туристическия маркетинг. Тя е по-скоро закачка с всеобщата дигитализация, при която не бива да забравяме, че в центъра на всичко стои човекът и неговите преживявания.

Текстът е подготвен по материали на Бюро за международни връзки на Община Виена


Дворецът Белведере (Горно Белведере) снимка Паулина Драгоева

За целите на тази акция не случайно е избрана точно картината „Целувката” на художника Густав Климт. Той е най-известният австрийски художник, а тази негова творба, още от създаването й, се превръща в символ на Виена. Тя може да бъде видяна по всевъзможни сувенири, дрехи и картички. Ако искате да научите повече за историята на картината и за двореца Белведере, който е неин дом, заповядайте на тематичната разходка с екскурзовод на български език „Непознатата Виена: История и култура в Беведере”, която ще се проведе на 11 ноември 2018 г. от 14. 30 ч.

Повече информация за събитието ТУК


 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации