Австрия: Българин с тежка присъда за трафик на бежанци

29. август 2015 | By | Reply More

Австрийският съд осъди български гражданин на три години затвор за нелегален превоз на бежанци

Съдът в Корнойбург снимка  APA/HELMUT FOHRINGER

Съдът в Корнойбург
снимка APA/HELMUT FOHRINGER

Вчера (28 август) съдът в Корнойбург осъди на три години затвор българин, заловен да превозва 54 бежанци във фургон. 51-годишният мъж е заловен в края на юли на магистрала А4. В тясното пространство от 8 кв.м на буса се задушавали 24 мъже, две жени и 18 деца. Една от жените едва била спасена от задушаване, останалите пътници били обезводнени и в изключително тежко състояние.

Прокурорът по делото защитил ефективната присъда от три години затвор с необходимостта от превенция по отношение на нарастващия брой случаи на нелегален трафик на бежанци, както и с нечеовешките условия, в които са били поставени хората. „Очевидно е, че за да реализират максимална печалба, каналджийте не се притесняват да прекрачат всякакви нормални граници“, смята Ламберт Шьофман, цитиран от „Ди Пресе“. Шофьорите на камиони и бусове са само едно малко колелце в организираната структура на мафията, но трябва да стане ясно, че властите ще бъдат безкомпромисни към всеки опит да се нарушават законите и да се злоупотребява с човешкото нещастие.

Присъдата над българския гражданин дойде в деня, в който стана ясно, че други българи са арестувани в Унгария за нелегално превозване на бежанци. Камион със 71 трупа, сред които 4 деца, бе открит на магистрала А4 в близост до Пандорф. Австрийската полиция смята, че българо-унгарска трафикантска мрежа стои зад смъртта на имигрантите в камиона.Унгарската полиция официално потвърди в петък, че е арестувала трима български граждани и един афганистанец по случая с откритите мъртви бежанци. Тази информация се разминава с първоначално изнесените в петък от австрийските власти данни за двама бълагри, единият от които от ливански произход, и един унгарец.

 

______________

Още по темата:

Българи са арестувани във връзка със смъртта на 71 бежанци, намерени в камион в Австрия

Please follow and like us:

Category: Aвстрия, България, събития

Leave a Reply