17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългари са арестувани във връзка със смъртта на 71 бежанци, намерени в...

Българи са арестувани във връзка със смъртта на 71 бежанци, намерени в камион в Австрия

-- Реклама --
На мястото, където бе открит камиона с мъртвите тела вече има положени цветя. снимка Heinz-Peter Bader, Ройтерс
На мястото, където бе открит камиона с мъртвите тела вече има положени цветя.
снимка Heinz-Peter Bader, Ройтерс

Двама българи и един унгарец са арестувани във връзка със смъртта на 71 мигранти, открити мъртви в изоставен камион в Австрия в четвъртък (27 август). Единият българин e от ливански произход е собственик на камиона, а другият най-вероятно е бил един от шофьорите. Според директора на полицията в Бургенланд Ханс Петер Доскозил с голяма сигурност може да се твърди, че става дума за организирана престъпна структура.

По последни данни в изоставения хладилен камион в Австрия са намерени 71 тела – 59 мъже, 8 жени и 4 деца. Вчера властите съобщаваха за между 20 и 50 мъртви тела. Заради намерените сред телата сирийски докумети се смята, че поне част от загиналите са били сирийски граждани, опитващи се да стигнат до Германия. Не е ясно какъв е произходът на останалите загинали.

Австрийски и унгарски следователи са сформирали съвместна комисия за разследване на случая. В района са изпратени допълнително полицаи и войници за пресичане на рисковия нелегален трафик.

Правят се опити да се установи маршрутът на камиона. Досегашните данни сочат, че на 26 август той е тръгнал от Будапеща и до края на деня се е намирал на унгарска територия. Навлязъл в Австрия рано сутринта в четвъртък, когато бе открит изоставен на магистралата А4 в близост до Пандорф. От полицията още вчера установиха, че по това време бежанците вече са били мъртви от поне два дни.

Според градския прокурор на Айзенщадт Йохан Фухс, все още не е ясно дали задръжаните ще бъдат преместени в Австрия. За близките на загиналите е открита специална телефонна линия, на която те могат да получат повече информация: 059/133 103 333.

Припомняме, че в края на юли австрийската полиция задържа фургон с българска регистрация, пълен с 42 имигранти. Тогава шофьор на буса бе румънски гражданин, който бе арестуван за трафик на хора.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации