14.2 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Намаляването на данъците в графики

Австрия: Намаляването на данъците в графики

-- Реклама --

Вижте как изглеждат очакваните промени върху доходите след влизането в сила на данъчната реформа

снимка: Wirtschaftsblatt.at
снимка: Wirtschaftsblatt.at

Хората с по-ниски доходи ще плащат по-малко данъци. Лица с доходи до 18 000 евро годишно ще се облагат с 25% вместо с досегашните 36,5%. Запазва се границата от 11 000 евро, до която не се дължат данъци. Таванът на максималния данък става 55%, но той се отнася само за хора с годишни доходи над 1 млн. евро. Това са най-основните акценти в разработената от австрийското правителството данъчна реформа, която се очаква да бъде приета от парламента на 17 юни 2015 г. и да влезе в сила от 1-и януари 2016 г.

В допълнение семействата с две деца и средни доходи ще получават данъчно облекчение от 1 580 евро годишно, а за пенсионерите с пенсия до 900 евро се въвежда специално доплащане от 110 евро на година.

Въпреки че дълго се обсъждаха възможностите за връщане на данък наследство и въвеждане на данък за милионери, в сегашния си вид реформата не предвижда подобни промени.

На практика новият модел въвежда по-диференцирана схема за облагане на доходите като вместо на 4 ставката вече е разделена на 7 степени.

Данъчни ставки Австрия

Най-облагодетелствани от реформата са хората с ниски доходи. Годишният доход на получаващите до 1 400 евро на месец ще се увеличи с 400 евро.

Годишно намаление на данъка

С новата схема за облагане на доходите се очаква да бъдат спестени годишно общо около 5,3 млрд. евро от данъци. Правителството предвижда да компенсира тази разлика в бюджета чрез събирането на повече пари от борба с данъчни измами (1,9 млрд.), намаляване на държавната администрация и увеличаване на данъка върху недвижимата собственост и някои инвестиции. Предвижда се също така задължително въвеждане на касови апарати в търговията на дребно и услугите с оборот от 15 000 евро нагоре. Отпада и банковата за тайна за предприятията. Минималният ДДС ще нарасне от 10 на 13%, което означава, че цените на книгите и билетите за театър и кино ще поскъпнат. Това увеличение ще засегне и хорелските услуги и вече доведе до протести от страна на хотелиерите. За туристическия бранш това увеличение ще влезе в сила не от 1-и януари, а от 1-ви април 2016 г.

Според някои експерти заложените цели са нереалстични и е твърде възможно през 2017 г. Австрия да не изпълни заложените бюджетни цели.

Повече от 6,7 млн. човека ще се възползват от намалените данъчни ставки. Очаква се повишената покупателната способност на населението да внесе 850 млн. евро годишно в бюджета. Въпреки че „най-голямата данъчна реформа на втората Република“, както я определи канцлерът Вернер Файман, се ползва с голямо одобрение, голяма част от хората не вярват да усетят реален ефект. Допитване на списание „Профил“ показва, че 47% очакват да усетят леко облекчаване, 35% са на мнение, че няма да има реална промяна в разполагаемия доход, 10% смятат, че почувстват голяма промяна и едва за 3% реформата ще донесе много голямо повишаване на дохода.

Въпреки значителното намаление на данъчните ставки, Австрия остава сред страните в ЕС със сравнително високи данъци. (виж таблицата)

Сравнителни данъчни ставки ЕС

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации