10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПринцесата на татко може да решава задачи

Принцесата на татко може да решава задачи

-- Реклама --

На 23.04.2015 се провежда  ден на дъщерята във Виена (TÖCHTERTAG). Запишете своята принцеса до 13.04

Текст Нора Динчева

floraПървоначалната идея се базира на американския ден ”Take Your Daughters to Work Day“ от 90-те години, когато бащите са показвали на дъщерите си къде работят. Целта на инициативата е девойките да надникат в „мъжкия свят“ на техниката и науката и да разберат колко интересен и увлекателен е той.

В Австрия този ден е проведен за първи път през 2002 г. За 13 години се наблюдава известна промяна в избора на работа при момичетата. 57 % от тях, преди съществуването на този ден, са избирали класическия работен стереотип за жени: фризьорка, продавачка и секретарка. В момента статистиката отчита положителен ръст на дамите посветили се на професията на татко. Процентът на „трите женски професии“ е спаднал до под 50%.

Според проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в Австрия разликата между половете е осезаема. Момчетата са по-добри по математика, а момичетата по четене. Едните се справят отлично с инструментите, другите в кунята. Обезпокояващото е, че това не се дължи на техните умения, а на моделите на поведение, залегнали дълбоко в обществото. Децата още от раждането си, съзнателно или не, са поставени в полови клишета, които въздействат на избора им, важен за образованието и начина им на живот. Средно около 40 % от родителите са склони да си представят, че синът им ще се посвети на инжинерните науки, докато само 15 % виждат съдбата на дъщеря си в тази област.

“ Мъжете печелят повече от жените – това често е резултат от  избора на професия.“

3.000 момичета

Община Виена вече над 10 години организирва кампания, наречена “Ден на дъщерята”, която се опитва да възпита нови разбирания относно уменията на децата от различните полове. Всички девойки на възраст от 11 до 16 години на 23.04. могат да посетят фирмата на баща си и да се убедят, че един ден и те ще знаят и могат точно толкова, колкото и техния настойник. От 2002 година приблизително 3000 момичета са се възползвали от инициативата и са повярвали в себе си.

girls_group

160 предприятия

Участващите фирми в проекта непрекъснато се увеличават и в момента са 160. Въпреки, че през последните години квотите за жени, заети в техническия сектор се удвояват, на практика много малък процент от нежната половина се насочва към този сектор. Въпрос на възпитание е, че си способен и ще успееш. Ето защо родителската подкрепа под формата на поощряване и участие в различни инициативи може да даде тласък на този процес. „Ние искаме да дадем шанс на ученичките, като им покажем, че професията на изследователя например е интересна и предизвикателна. Някои от тях притежават истиснки талант, който ние откриваме още в зародиш и го развиваме, като доказваме, че всичко е възможно“, споделя Волвганг Кнол, директор на AIT, Институт на технологиите, Австрия.

 

Screen Shot 2015-03-18 at 14.33.49Австрия търси кралица на техниката!

Днес е последен срок за записване!

Три от най-големите компании в Австрия (OMV, Siemens, Borealis AG) паралелно провеждат своя кампания за откриване на талантливи момичета между 14 и 16 години, които имат интeрес към математика, физика и техника. Темата на тазгодишното издание е повторната употреба на природните ресурси и иновации в областта на рецеклирането. В рамките на няколко месеца участничките ще имат възможността да докажат своите знания като провеждат експерименти и създават репортажи на техническа тема. Всички работи ще бъдат оценявани от експертите от университет „Karl-Franzens“в Грац. Първите 50 ще бъдат поканени за финала на сътезанието във Виена. Победителката ще получи чек със сумата от 2.500 евро и правото да участват в специална менторска програма за насърчаване на техническите умения. Най-добрите 5 ще се насладят на уикенд, изпълнен с приключени.

https://youtu.be/vnFI-Znm6oM

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации