5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияFerien Messe 2016: Интересът на австрийците към почивка в България се повишава

Ferien Messe 2016: Интересът на австрийците към почивка в България се повишава

-- Реклама --

Все повече австрийци се интересуват от ваканция в България

Текст Елица Ценова

Българският информационен щанд на Ferien Messe 2016 във Виена снимка Меланж Булгарен
Българският информационен щанд на Ferien Messe 2016 във Виена
снимка Меланж Булгарен

С ниски цени и директни полети България ще бъде сред най-активните дестинации за лятна почивка за австрийците. Това обявиха от представителството на TUI Австрия още преди да е открита най-голямота туристическа борса  в алпийската република Ferien Messe. За повишен интерес към страната ни говорят и туроператорите, представящи се на  българския информационен щанд на изложението. Тази година той е по-голям и привлекателен в сравнение с миналогодишния, макар и все още не така атрактивен, както щандовете на Румъния, Словакия, Словения.

Ferien Messe

Туристическото изложение във Виена събира ежегодно  750 изложители от 70 държави от цял свят. Над 150 000 посетители минават през залите, за да се запознаят с най-новите тенденции в туризма, както и да съберат най-добрите оферти за почивка през лятото. За трета поредна година след значително прекъсване Министерство на туризма участва със свой информационен щанд, който трябва да представи България като привлекателна дестинация за всякакъв вид туризъм. Разположен на първа линия в зала А на Messe Wien щандът има добри комуникационни възможности, а големите и стилни рекламни постери насочват вниманието към основни културно-исторически забележителности и морето. Два пъти на ден посетителите имат възможност да опитат и български вина. По данни на Министерство на туризма той се посещава средно от 20 000 човека дневно. На него се представят самото Министерство на туризма, община Варна, базираната във Виена „Интервега Райзе бюро”, словашката „Солвекс” и две фирми от България – „Алегро Турс „ и „Профилактика, рехабилитация и отдих”ЕАД. Всички те са подготвени с луксозни каталози и информационни брошури и любезно информират посетителите за възможностите за почивка и екскурзия в България.

Три български туроператора и Община Варна представят вузможностите за туризъм на българския щанд на туристическата борса във Виена снимка Меланж Булгарен
Три български туроператора и Община Варна представят вузможностите за туризъм на българския щанд на туристическата борса във Виена
снимка Меланж Булгарен

Какво се търси

„Австрия е специфичен пазар. Интерес към България има главно от хора на възраст 50+, които идват на почивка предимно в началото и края на сезона”, коментира за Меланж Булгарен Албена Методиева, директор на дирекция „Маркетинг, реклама и информация” към Министерство на туризма. Тя допълва, че вече има запитвания и от по-млади хора, които искат да почиват на къмпинг и се интересуват се от велотуризъм. Интерес има и към посещаването на културно-исторически места.

Думите й се потвърждават и от Александър Василев от „Интервега Райзе бюро”. Според него в момента най-много са запитванията за почивки на Черноморието като по-конкретен е интересът към Трейшън Клифс и възможностите за голф, които комплексът предлага. „Австрийците търсят море, но и искат да видят някоя интересна забележителност наоколо”, споделя наблюденията си и Ирина Угринска от Община Варна.

Всички на българския щанд са приятно впечатлени от големия интерес на посетителите към България, от добронамереността, с която задават въпроси, и желанието да научат повече за страната. „Неочаквах толкова голям и позитивен интерес към България. Много хора идват при нас подготвени, вече проучили различни възможности и задават съвсем конкретни въпроси”, разказва Благовеста Николова, представител на „Профилактика, рехабилитация и отдих” ЕАД. Фирмата участва за първи път на изложението в Австрия и е доволна от срещите си с австрийските потребители.

Какво предлагаме

Само община Варна и курортите около нея разполагат с над 90 четиризвездни хотела, 12 петзвездни и значителна леглова база от по-нисък ранг. Общината е подготвила и богата културна програма, свързана и с популярния фестивал „Варненско лято”, както и възможности за културен туризъм в региона. Всеки, посетил щанда, получава каталог с хотелите в региона и информационна брошура за Варна. „Интересът е толкова голям, че вече свършихме рекламните материали за Черноморието”, коментира Ирина Угринска.

Освен добри оферти за 4-5 звездни хотели на морето, от Интервега акцентират и върху няколко по-нестандартни обиколки. Маршрутите за тях са изготвени възоснова на запитвания на австрийски фирми и отговарят точно на интересите на потенциалните туристи. Това са виненият маршрут в Тракийската долина и посещенията на българските манастири.

Продуктите на „Профилактика, рехабилитация и отдих” ЕАД са по-специфични и не са свързани с морето, а с лечебната сила на минералната вода и балнолечението. Фирмата разполага с 18 бази из цялата страна, които предоставят добри възможности за почивка и възстановяване.

За съжаление страната ни все още не може да предложи адекватна къмпингова база, както и достатъчно информация и възможности за велотуризъм.

 

Нещата се случват, но трябва още много работа

Австрийците са взискателни туристи, те търсят не само почивката, но и се стремят да изживеят нещо ново и различно, да научат повече за страната, която посещават. През 2014 г. с цел туризъм България е била посетена от 208 344 австрийски граждани, което е с 8.3% повече в сравнение със същия период на 2013 г. По данни на Министерство на туризма за първите единадесет месеца от 2015 г. посетителите с цел туризъм от алпийската република са 135 336 души. Ако през 2014 г. говорехме, че България е непозната дестинация за жителите от страната на Моцарт, сега вече може да отчетем промяна.

Общата икономическа криза в Европа, несигурната обстановка в много региони по света ще накарат повече хора да търсят почивка в по-близка и спокойна дестинация. България има всички шансове да се превърне в привлекателно място за австрийците и то не само заради ниски цени и не само за по-възрастната целева група. Но това ще се случи само, когато цялостният имидж на страната ни се повиши и когато има единна работеща стратегия в тази насока. И разбира се, предлаганият туристически продукт отговаря с качеството си на очакванията на гостите.

На щанда на Словения всеки посетител можеше през целия ден да опита мед и сам да направи свещ восък снимка Меланж Булгарен
На щанда на Словения всеки посетител можеше през целия ден да опита мед и сам да направи свещ восък
снимка Меланж Булгарен

На българския щанд отново липсваха сувенири, липсваше интерактивна медия, която да оживи настроението и да остави по-запомнящо се присъствие. Различна беше атмосферата на щандовете на преките ни конкуренти от Централна и Източна Европа. На словенския щанд през целия ден посетителите можеха да опитат мед от различни региони, както и сами да си направят свещ от пчелен восък. Румънците представяха занаяти и народни обичаи, виждаха се отдалеч благодарение на светещи реклами.

През тази година Министерство на туризма ще организира няколко тура за чуждестранни журналисти, включително  фоторепортери и блогъри, които да посетят България и да отразят впечатленията си в съответните медии. Миналата година подобни репортажи в Die Presse и Kurier спомогнаха за повишаване на интереса към българското Черноморие. Но едва ли може да се разчита само на това.

Само след  два месеца предстои откриването на две големи български изложби във Виена и Клостернойбург. Те със сигурност ще привлекат вниманието на широката общественост към страната ни – удобен момент за по-активна и целенасочена реклама. „Ще видим какво ще направим  – ще оставим брошури, ще организираме информационен щанд, ще решим” – това е отговорът на туристическото министерството на въпроса как ще се възползат от предстоящите културни събития. Ако отново се направи „нещо” в последния момент, то едва ли ще има наистина запомнящ се и въздействащ ефект върху потенциалните туристи. Защото добър имидж не се гради само с брошури, колкото и информативни и лъскави да са те.

________________

Скучен щанд на кьоше – как изглеждаше българският щанд на Ferien Messe 2015

България отново има собствен щанд на международното туристическо изложение Фериен Месе Виена 2014

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации