14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСкучен щанд на кьоше

Скучен щанд на кьоше

-- Реклама --

България взе участие в специализираната туристическа борса във Виена Ferien Messe

Текст Елица Ценова

Ferien messe 1 (600 x 337)Старомодни реклами без конкретни послания. Купища брошури и нито един сувенир от България. Тихо и скучно на фона на музиката и разговорите, носещи се от околните щандове. Макар и разположен на ъгъл, близо до един от входовете на залата, българският щанд на международното туристическа борса „Фериен месе“ не грабва с нищо вниманието на посетителите.

Добрата новина е, че интерес  към България  все пак има и че зад щанда стоят представители на амбициозни туристически фирми, решени да убедят австрийския турист в предимствата на страната ни. Тази година туроператорите са четири – „Тандем травъл”  и „Темпора травъл” от София, базираната в Братислава „Солвекс” и „Интервега” от Виена.

Ferien Messe Wien

Туристическото изложение във Виена е най-голямото в Австрия и Централна Европа. Тази година то бе открито на 15 януари и ще продължи до 18 януари (неделя). 700 изложители от 70 държави представят своите туристически продукти за 2015 година. Борсата е традиционна за Австрия и всяка година се посещава от повече от 100 000 човека, търсещи най-добрите възможности за почивка в най-интересните и атрактивни дестинации. Тук хората могат да имат директен контакт с туроператорите и получават първите впечатления и информация за евентуално бъдещо пътуване.

Copyright: Reed Exhibitions Messe Wien / www.christian-husar.com
Шандът на провинция Каринтия, Copyright: Reed Exhibitions Messe Wien / www.christian-husar.com

„За нас участието на това изложение е много важно, защото ни дава възможност лично да усетим предпочитанията на австрийските туристи и да се постараем да отговорим на тях чрез своите продукти”, споделя Даниела Стоева, мениджър на „Тандем Травъл”. За „Интервега” контактът с клиентите е възможност да ги запознаят с предимствата на България като туристическа дестинация и да ги убедят да посетят страната ни. Тази година за първи път ще има директен чартърен полет Виена-Варна-Виена и от бюрото очакват още по-голям интерес към страната. Затова и в новия си каталог са включили културни маршрути, възможности за голф, посещения на исторически обекти, минерални извори и др. „България е прекрасна и има какво да предложи на всеки турист, проблемът е да  убедим чужденците да дойдат при нас.”, казва Венета Табакова от „Интервега”.

Това обаче трудно ще стане със скучния и лишен от всякаква атрактивност щанд, на който има и  надписи на словашки. Той би трябвало да е лицето на страната ни и да дава първото впечатление на посетителите за това, какво могат да видят в нея. Затова си има специални правила и стратегии за планиране и изграждане на изложбената площ.  И ако миналата година преглътнахме безличната визия заради еуфорията от връщането след тригодишна пауза на България на изложението, сега нямаме с какво да скрием горчивината и разочарованието.  А те стават по-големи, като сравним родното представяне с това на Румъния, Хърватска, че дори и Словения, която щедро рекламира 40-километровата си камениста брегова ивица. Освен общ щанд на Словакия имаше отделен такъв и само за Братислава, а макар и семпъл щандът на Туркменистан бе пъстър и грабваше окото. Ако МИЕ не бе взело решението за участие в борсата в последния моемнт и бе отделило време, за да разработи концепция и осигури интерактивна реклама, сувенири, игри,  може би нещата щяха да изглеждат по друг начин. А това не винаги е въпрос само на пари. Във Виена живеят много българи, включително архитекти, дизайнери, специалисти в рекламата, които със сигурност биха оказали помощ и съдействие.

снимка Меланж Булгарен
снимка Меланж Булгарен

Проблемите – познати и стари

Всички туроператори на щанда са категорични, че най-големите проблеми в бранша са липсата на реклама и дългосрочна стратегия. „Необходимо е постоянно промотиране на България като туристическа дестинация, защото крайният клиент не знае нищо за нас.”, убедена е Даниела Стоева. През миналата година в рамките на шест седмици нейната фирма е посрещнала 3 500 австрийски пенсионери. С ретро влака „Корона експрес” те са разгледали историческите забележителности на България и са останали приятно изненадани. Тези посещения обаче не трябва да са инцидентни, смята тя. „Докато няма целенасочена реклама с визия на държавно ниво, нищо няма да се промени”, убедена е Венета Табакова от Интервега. Нейната фирма повече от 10 години промотира България сред австрийците и познава добре техните предпочитания.

Австрийските туристи – платежоспособни и любознателни

Пренаситени на планини и свикнали с морето в Хърватска, австрийците проявяват интерес главно към културния туризъм, който е и в горния ценови сегмент. България е близо – само на час и десет минути със самолет, което намалява разходите и времето за пътуване. Има възможност да се стигне и с автобус, автомобил, дори велосипед и така постепенно става привлекателна и за по-младите. През 2013 г. 125 000 австрийски граждани са посетили трайно страната ни, което е ръст от 5,5% спрямо предходната година. За този период  други 60 000 австрийци са минали транзитно с кола. Статистиката отчита, че през 2014 г. повече граждани от страната на Моцарт, отколкото французи са пътували в България.

графика Меланж Булгарен
графика Меланж Булгарен

„Австриецът обича да пътува, но трябва да му се предложи нещо повече от почивка в хотел. Затова наблягаме на културния туризъм, на гурме обиколки, посещение на традиционни празници като този на розата.”, обобщава впечатленията си Венета Табакова.  За миналата година Интервега е отбелязала 10% ръст на австрийски граждани в България като повечето са се върнали доволни от видяното и преживяното.  Сходни са наблюденията и на предствителката на „Тандем травъл”: „По-голямата част от австрийските гости са на възраст над 55 години. Те са интелигентни, възпитани и любознателни. Някои от тях пристигат предварително подготвени и проявяват искрен интерес към историческите паметници.”

Тази година за първи път, наред със запитванията за веломаршрути, има интерес и към летуване на къмпинг. Засега обаче никой не знае какво да отговори на питащите, тъй като състоянието на тази база в България е критично, а нови проекти няма.

Въпреки че Австрия е много по-малка от Германия, например, тя е важен пазар и не бива да бъде пренебрегван и подценяван.  Затова и туроператорите, дошли на изложението, ще продължат да промотират България и да работят за привличането на нови австрийски туристи.

Само брошури не стигат

Всички фирми разполагат с красиви и информативни каталози, разказващи за красотите на България. Те обаче далеч не стигат, за да се привлекат нови туристи. „Туризмът не е изолиран от общите културни и политически процеси във всяка страна. Затова трябва да се използва всяко събитие, за да се говори за България”, споделя Даниела Стоева и дава конкретен пример. През 2012 г. в замъка Шалабург бе представена изложбата „Златната Византия”, в която бе изложено и Преславското златно съкровище. То бе повод в този период в алпийската република да се говори повече за историята на България. „Наш партньор ми се обади и ме покани да направя презентация на фирмата и възможностите за туризъм в Австрия”, разказва мениджърката. „Интересът бе толкова голям, че тази година регистрирахме 200% ръст на австрийските гости. И това е резултатът само за нашата агенция. Представете си какво щеше да бъде, ако нещата се случваха на национално ниво”.

Още в началото на годината министърката на туризма Николина  Ангелкова съобщи, че ще има промяна в концепцията за реклама на България като целогодишна дестинация и позиционирането на страната през 2015 г. ще се фокусира върху културно-историческите маршрути. Тя обяви още, че ще има промяна и във визията на щандовете, представящи страната на международните туристически изложения.

Поне във Виена не видяхме и не усетихме дори желание за подобна промяна. Докато чакаме това да се случи, ще разчитаме на комуникативните способности на всеки отделен туроператор да убеждава, на личните презентационни умения на всеки един българин да промотира туризма в родината и на любопитството на австрийците да откриват нови места в Европа.

____________

Още по темата:

България и Австрия ще развиват съвместни проекти в областта на туризма

България отново има собствен щанд на международното изложение Фериен месен Виена 2014

 

 

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации