25.3 C
Виена
понеделник, 17 юни, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеДонка Ангъчева сътвори истински празник на българската музика и култура в Музикферайн

Донка Ангъчева сътвори истински празник на българската музика и култура в Музикферайн

-- Реклама --

Вълнуващ, красив и много емоциолен бе гала концертът на българската музика и култура, посветен на 24 май. На 25 май в зала „Брамс“ на световноизвестната Музикферайн звезди на българската и австрийската културна сцена обединиха таланта си и изградиха великолепен музикален мост между двете страни, доказвайки за пореден път, че изкуството няма граници.

Събитието бе организирано по инициатива на пианистката Донка Ангъчева, която вложи много желание, емоция и сили в осъществяването на мечтата си. „Отдавна искам да покажа и разкажа на австрийската публика за България и нейната история и култура. Мисля, че най-българският празник – 24 май е добър повод за това“, сподели тя в интервю за Меланж Булгарен. Това бе поредният проект от инициативата ѝ „Изкуството продължава да живее“ и имаше своята благотворителна мисия, а именно да подкрепи достъпа до качествено образование на всяко бълграско дете. Затова и събраните средства отиват в подкрепа на фондация „Заедно в час“.

___________

Звезди на класическата и съвременната музика от България и Австрия излизат на сцената в Музикферайн, за да отбележат 24 май

___________

Концертът бе под патронажа на Н.Пр.Десислава Найденова-Господинова, посланик на България в Австрия, а сред официалните гости бе външният министър на Австрия Александър Шаленберг, който не скри възхищението си от събитието.

Безупречната организация, създадена от Донка Ангъчева и нейната близка приятелка и съорганизатор на събитието цигуларката Лидия Байч, се усещаше във всеки детайл – от избора на красивата зала, водещите Миа Сантова и Маркус Фрайщетер, подбора на артистите, аранжиментите и програмата. На сцената бе и личният роял на Ангъчева – Bösendorfer Opus 50.000. Дизайнът на инструмента е дело на архитекта на Златна зала на Музикферайн – Тиофил Хансен и е декориран със златни кариатиди, станали един от най-разпознаваемите елементи на прочутата зала! 

снимка Роси Недялкова

___________________

Траян Траянов, фондация „Заедно в час“: Мисията ни е да осигурим равен достъп до качествено образование за всяко дете в България

Донка Ангъчева, пианистка: Щастлива съм, че ще отбележим 24 май в Музикферайн

____________________

Публиката се наслади на изпълнения на музиканти от Софийската и Виенската филхармония като Вълчан Вълчанов, Даниела Иванова, Себастиан Бру. Сред изпълнителите бяха Недялко Недялков (кавал), вилончелистаката Теодора Митова, оперните певци Андреас Шагер (тенор) и Гюнтер Гройсбьок (бас), Марио Николов (тенор), Шантал Рамона вайт (флейта) и разбира се на Донка Ангъчева и Лидия Байч.

снимка Роси Недялкова

Макар и познати като поп изпълнители Владимир Ампов-Графа и Мария Илиева се вписаха чудесно в програмата с класическа музика. Техните песни бяха с нов аранжимент и в съпровод на пиано, цигулка и обой. Изпълнението на Мария Илиева и Цезар Симпсън събра овациите на публиката, особено, когато австрийският поп певец запя на чист български. „Нямах проблеми да се справя с текста на песента. С българския език ми беше по-лесно, отколкото с други езици“, сподели Симпсън, който и преди е работил с Мария Илиева.

Цезар Симпсън и Мария Илиева снимка Меланж Булгарен

Организацията и осъществяването на такива събития е свързана с много време, средстава и усилия, но преди всичко с безкрайно желание и безкористна вяра в смисъла на начинанието. Донка Ангъчева съумя да покаже, че когато има воля и желание, начин се намира. Тя и великолепният ѝ екип от професионалисти сътвориха истинско тържество на българската музика и култура и то в сърцето на Виена. Австрийската публика научи за българския празник на буквите и се запозна с талантливи български музиканти и композитори. Местните медии също не подминаха събитието и поставиха България в културния афиш.

Всички участници в концерта се събраха заедно ден преди голямото събитие, снимка Меланж Булгарен

Аплодисментите в пълната зала нестихваха след последното изпълнение, а гостите дълго ще носят в сърцата си емоцията от тази вълнуваща вечер. Да се надяваме, че следващата година във Виена отново ще имаме възможност да изживеем най-българския празник 24 май по толкова блестящ начин.

Блогът на българите в Австрия Меланж Булгарен бе медиен партньор на събитието.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации