14.4 C
Виена
понеделник, 17 юни, 2024
spot_img
НачалоактуалноПолина Векова: На 9 юни определяме посоката, в която Европа ще поеме...

Полина Векова: На 9 юни определяме посоката, в която Европа ще поеме в следващите пет години

С наближаването на 9 юни темата за изборите за Европейски парламент става все по-актуална и важна. Затова решихме да се срещнем с трима кандидати за евродепутати - Силвия Атипова, Полина Векова и Марин Йотов. Общото между тях е, че живеят в чужбина, че са млади и пълни с енергия и идеи. Зададохме им едни и същи въпроси - какво ги мотивира да се включат в кампанията, каква е водещата тема, по която ще работят, ако бъдат избрани, защо тези избори са важни за ЕС и какво е тяхното предизборно послание.

-- Реклама --

Защо тези избори за Европейски парламент са важни за ЕС?

На 9 юни гражданите на ЕС ще определят не само новия състав на европейския парламент, но и посоката, в която Европа ще поеме в следващите 5 години. А те са решаващи за бъдещето на нашия континент. Войната в Украйна, нелегална миграция, икономически зависимости, дезинформационни кампании, кибератаки –  това са само една част от сериозните проблеми, пред които сме изправени. Предстои да въдат взети изключително важни решения за бъдещето на всички европейци и поради това тези избори са от особено значение.

Кои според Вас са основните европейски принципи, които Европа трябва да отстоява в следващите пет години?

Демокрация, свобода и върховенство на закона. Тези принципи са заложени още при създаването на Европейския съюз и никога не трябва да забравяме, че те трябва да бъдат отстоявани всеки ден. Опазването на мира, благоденствието на гражданите на съюза, осигуряването на стабилност и сигурност – това трябва да са основните ни цели, не само в следващите пет години.

Какво Ви мотивира да се кандидатирате за евродепутат?

Европейският съюз е най- големият и успешен политически проект на нашето време. Той промени живота ми. Даде ми свободата да избирам – къде да пътувам, къде да уча, да живея, да се развивам. Като млад политик с международeн опит, много рано разпознах своята мисия на политическата сцена, а тя е именно да строя мостове между държави, между култури, между хора. За това работя в момента, за това искам да работя и в бъдеще.

________________

Полина Векова, общински съветник във Виена: Искам да бъда сред тези, които решават проблеми и създават условия за по-добър живот

________________

Ако влезете в ЕП коя ще бъде водещата тема, по която бихте работили?

Водещите теми за мен са три. На първо място е реиндустриализацията на Европа. Преди години взехме решението да заложим на евтино производство в Азия. И днес плащаме високата цена за това решение. Наш приоритет през следващите години трябва да бъде връщането на производството в Европа. Това означава да работим над това да подобрим условията за инвестиции в ЕС.

Втората тема е тази за иновациите, защото това е бъдещето. Европа трябва да бъде лидер в областта на научните изследвания, иновациите и развойната дейност, за да посрещне предизвикателствата на днешния и утрешния ден.

Третата тема е защитата на външните граници. Силна Европа е Европа, в която страните заедно и ефективно защитават външните си граници, борят се с незаконната миграция и гарантират сигурността и стабилността на континента.

Какво е основното послание на предизобрната Ви кампания?

Eвропа е едно от най-добрите места за живеене в света. От нас зависи да го опазим като такова и да го развиваме, да го направим устойчиво за бъдещето. Заедно сме силни и можем да посрещнем и преодолеем всяко препятствие, да овладеем всяка криза.

Вярвайте в европейската мечта, вярвайте в Европа!

Визитка

Полина Векова е родена в София. От 2022 г. е общински съветник от Народната партия в първи район на Виена. Тя е говорител по европейските въпроси на района, както и член на комисиите по култура и градоустройство. Вицепрезидент е и на движенето „Паневропа“ в Австрия.

Полина е поставена под номер 28 в листата на Народната партия за предстоящите избори за евродепутати. От общо 42 човека само шест са от Виена и тя е сред тях. Вярва в бъдещето на обединена Европа и работи за активното включване на европейските граждани в обществените и демократични процеси в Австрия.

_____________________

Още по темата:

Силвия Атипова: Като евродепутат ще работя за просветителство и общност около себе си

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации