27.9 C
Виена
понеделник, 17 юни, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенаМузикалната династия Щраус - между музиката, любовта и конфликтите

Музикалната династия Щраус – между музиката, любовта и конфликтите

-- Реклама --

Йохан Щраус – баща /1804 – 1849/, Йохан Щраус – син /1825 – 1899/, Йозеф Щраус /1827 – 1870/, Едуард Щраус /1835 – 1916/ – представители на династията Щраус, която основава собствена империя – тази на валса, на танца, на оперетата.

И колкото и тяхната музика да е била жизнерадостна, а музикалната им кариера успешна, толкова животът на семейството е бил труден, белязан от раздели и изневери, бедност и възход. Именно в този интимен и не толкова познат свят на прочутата фамилия, ни въведе екскурзоводката Диана Пиперова по време на поредната разходка „Непознатата Виена“.

Изключително подробно и увлекателно тя ни разказа за детството и зрелите години на Йохан Щраус (баща), за отношението му към децата му и създаването на паралелно семейство, за възхода на музикалната му кариера и къртовския труд, който полагал.

Като на кинолента проследихме и живота на Йохан Щраус (син). По волята на баща си той учи в търговския отдел на Политехниката (Handelsschule), но с подкрепата на майка му взима и уроци по музика. Конфликтът между баща и син е добре известен и той е, не само защото стават конкуренти на музикалната сцена, но и защото имат различни политически и житейски възгледи. Разходихме се до Русия, за да се „запознаем“ с неосъществената любов на Шани (така наричали Йохан) с руска аристократка на име Олга, и разбрахме каква роля играе фамилията Сакс-Кобург-Гота в личния живот на композитора.

Не подминахме и останалите членове на златната фамилия – Йозеф и Едуард, които макар и да не достигат славата на баща си и брат си, също са прочути композитори.

Разходката ни завърши пред статуята на Щраус в Щадспарк. Тя заедно с мраморния релеф от Едмунд Хелмер е открита на 26 юни 1921 г. Позлатяването е свалено през 1935 г и възстановено едва през 1991 г. Копия на тази статуя се намират в Осака, Япония, в Кунминг, Китай и в Хавана, Куба.

Strauss Melange Bulgaren
снимка Меланж Булгарен

Сърдечно благодарим на екскурзоводката Диана Пиперова за изключителната разходка не само в света на музиката, но и в личния живот на тази именита фамилия.

Благодарим и на всички наши приятели, които въпреки мрачната прогноза за времето, се осмелиха да дойдат на разходките ни. Времето този път беше с нас и допринесе за доброто ни настроение.

Скоро ще обявим датата и темата за следващата ни разходка – следете ни!

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации