14 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКак българите в Австрия могат да гласуват на изборите за Европейски парламент

Как българите в Австрия могат да гласуват на изборите за Европейски парламент

Българските граждани с постоянно местожителство в Австрия, желаещите да гласуват за австрийските кандидати, трябва да подадат молба за вписване в местните избирателни списъци до 26 март 2024 г.

-- Реклама --

От 6 до 9 юни 2024 г. гражданите на Европа ще избират своите представители в Европейския парламент. Повече от 400 милиона европейци имат право да заяват своята позиция за бъдещето на ЕС и да изберат 705 депутати, които ще представляват техните интереси през следващите пет години.

За предстоящите избори за Европейски парламент българите, живеещи в друга държава от ЕС, могат да изберат да гласуват за кандидатите на България или да участват в изборите на страната, в която живеят и да гласуват за нейните кандидати. Общото правило е, че в европейските избори може да се гласува само веднъж.

1. Ако българите, живеещи в Австрия, изберат да гласуват за австрийските кандидати за Европарламент – трябва най-късно до 26 март да подадат в общината по местоживеене молба за вписване в европейската листа на избирателите за граждани на ЕС с постоянно местожителство на територията на Австрия, които нямат австрийско гражданство („Antrag auf Eintragung in die Europa-Wählerevidenz für Unionsbürger(innen) die innerhalb des Bundesgebietes ihren Hauptwohnsitz haben„). Разяснения по документа на български език могат да се намерят ТУК.

Ако такава молба е подавана за предишните европейски избори (2019) и адресната регистрация не е променяна, не е нужно да се прави нови вписване.

Право да гласуват на европейските избори в Австрия имат:

  • тези, които имат постоянно местожителство в алпийската република (Hauptwohnsitz);
  • навършили са 16 години най-късно ден преди изборите (9 юни 2024 г.);
  • не са лишени от активно избирателно право в собствената си държава;

Ако живеете във Виена, така попълненият формуляр заедно с копие от документ за самоличност (паспорт, лична карта) се изпраща на имейл wahl@ma62.wien.gv.at. Има възможност и лично да го занесете в общината по местоживеене.

Ако живеете извън Виена, тези документи се изпращат в общината по местоживеене (Gemeindeamt и Magistrat)или се занасят лично. Възможно е в някои общини да потърсят и документ за адресна регистрация, така че е хубаво да имате готовност да го представите.

Включването в избирателните списъци на Австрия означава, че съответният гражданин е избрал да гласува за австрийските евродепутати и няма право повторно да упражни правото си на глас по отношение на българските кандидати.

В Австрия изборите за Европейския парламент ще се проведат на 9 юни (неделя).

С тези избори Австрия ще изпрати 20 свои представители в единствената демократично избирана европейска институция.

Водещите кандидати на партиите са:

Народна партия (ÖVP) – Рейнолд Лопатка

Социалистическа партия (SPÖ) – Андреас Шидер

Партия на свободата (FPÖ) – Харалд Вилимски

Зелени (Grüne) – Лена Шилинг

НЕОС (NEOS) – Хелмут Брандщетер

В листата на Народната партия на 28 място е българката Полина Векова.

 2. Ако българите, живеещи в Австрия искат да гласуват за българските кандидати за Европейски парламент 

На територията на Република Австрия ще бъдат открити избирателни секции, чийто адреси ще съобщим допълнително.

Европейският парламент е единствената наднационална институция, чиито членове се избират демократично чрез всеобщи преки избори. Той представлява народите на държавите-членки. Европейският парламент се избира на всеки пет години и изготвя множество законодателни актове (директиви, регламенти и други), които оказват влияние върху ежедневието на всеки гражданин. 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации