14.5 C
Виена
петък, 3 май, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВ Шенген по въздух и вода, но все така без конкретна дата...

В Шенген по въздух и вода, но все така без конкретна дата от Австрия за пълно приемане

От 31 март проверките по въздушните и морски граници на България отпадат. Австрия продължава да блокира страната ни за пълно влизане в Шенгенското пространство и все така не дава конкретен график за преодоляване на ветото.

-- Реклама --

България и Румъния се присъединиха частично към европейското Шенгенско пространство точно на католическия Великден. Проверките ще продължат да се извършват на сухопътните национални граници, но проверките на влизане на летищата и на корабите вече няма да са необходими. На практика пътуващите с автомобили и шофьорите на камиони, които влизат в тези две страни през Унгария или Гърция, например, ще продължат да чакат на границите.

_______________

Въпреки аргументите от българска страна, Австрия твърдо държи на своето вето за Шенген

Кирил Петков за Der Standard: Австрия трябва да преосмисли ветото си за Шенген

_________________

Така австрийските медии отбелязват частичното влизане на България и Румъния в Шенген. Те подчертават, че именно Австрия и по-специално представителите на консервативната Народна партия в правителството блокират премахването и на контрола по сухопътните граници. „Правителството оправдава това с големия брой незаконни влизания по балканския маршрут“, пише Ди Пресе. В началото на месеца на среща с румънския президент Йоханис в Букурещ канцлерът Нехамер подчерта, че все още „няма конкретен график“ за желаното пълно приемане на Румъния в Шенгенското пространство. Такъв график няма и по отношение на България.

Шенгенското пространство има за цел да осигури неограничено движение на хора в Европа. В момента то включва 25 от 27-те държави-членки на ЕС, както и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Румъния и България чакат да се присъединят към Шенген от 2011 г.

В същото време Дер Щандард пише, че България е изправена пред шести парламентарни избори от 2021 г насам след като опитите за съставяне на правителство се провалиха.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации