13.5 C
Виена
петък, 3 май, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКакво трябва да знаете за пътуването през летище София след като България...

Какво трябва да знаете за пътуването през летище София след като България вече е пълноправен член на Шенгенското пространство по въздух и вода

-- Реклама --

От 31 март 2024 България е пълноправен член на Шенгенското пространство по въздух и вода. Летище София разпространи информация, която улеснява пътниците при пътувания след влизане в Шенген.

Ето какво е важно да знаете, когато пътувате през летище София.

Ако сте заминаващ пътник

Пътувайки до страна-членка на Шенген, регистрирате багажа си, след което предстои само проверка сигурност и митнически контрол (за страни извън ЕС-Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн) и за пътници пътуващи за трети страни през страна–членка на Шенген. След което се отправяте към Вашия изход за излитане, без да преминавате паспортен контрол.

Ако Вашата дестинация е до страна извън Шенгенското пространство, то процедурата по пътуване остава същата, както е до този момент – регистриране на багаж, проверка сигурност, митнически контрол и паспортен контрол.

Ако сте пристигащ пътник

Ако кацате на летище София от страна-членка на Шенген, след кацането на самолета се отправяте директно за получаване на Вашия багаж, ако имате регистриран такъв, без да преминавате паспортен контрол. Остава преминавате през митнически контрол за пътници, пристигащи от страни извън ЕС – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн и за пътници, пристигащи от трети страни през страна –членка на Шенген.

Ако пристигате от дестинация извън Шенгенското пространство, то процедурата по гранична проверка и митническа проверка преди получаването на регистрирания Ви багаж остава същата, както е до този момент.

Без писмено съгласие от родителите на малолетно или непълнолетно дете

ГД „Гранична полиция“ няма да изисква и предоставяне на писмено съгласие от родителите при напускане страната на малолетни и непълнолетни български граждани на вътрешни въздушни и морски граници, пътуващи за Шенгенски държави. Ако има родител, който не желае детето му да пътува с другия родител, има процедура от съответния районен съд за издаване на заповед детето да не пътува в чужбина.

Задължително остава изискването да носите в себе си документ за самоличност.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации