20.7 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноСветовната премиера на операта "Хората на Борг" във Велико Търново гради културни...

Световната премиера на операта „Хората на Борг“ във Велико Търново гради културни мостове между България, Австрия и Исландия

-- Реклама --

Културата остава най-универсалното обединително звено между хора и държави. Поредното ярко доказателство за мостовете, които изкуството гради, е проектът, вдъхновен от д-р Александър Александров, който събира на една сцена български, австрийски и исландски творци. 

На 19 март в ДТ „Константин Кисимов“ във Велико Търново ще бъде представена световната премиера на операта „Хората на Борг“.

Музиката е на австрийския композитор Хелмут Нойман, а либретото е създадено от Оскар Вилнер по едноименния роман на исландския писател Гунар Гунарсон. Диригент на оркестъра е проф.Бистра Диляноф.

Събитието се организира от Австрийско-българското дружество в партньорство със Сдружение за изкуство и култура „Лилавия лебед“, Виена, Международно дружество „Елиас Канети“, гр. Русе, Сдружение на исландците в Австрия. Самото произведение и неговата премиера са посветени на град Велико Търново, който на 22 март отбелязва своя празник, посветен на победата на цар Иван Асен ІІ над епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница.

Патрон на премиерата на операта ще бъде австрийскaта посланичка в България – Н.Пр.Андреа Икич-Бьом.

След премиерата в старопрестолния град, операта ще бъде показана и във Виена, и в Рейкявик.


Проф. Д-р Хелмут Нойман  е роден на 29 май 1938 г. във Виена. Той е композитор, музикален педагог и виолончелист. Живее и работи в Исландия през 1959/1960 и 1962 до 1964 г. и остава силно свързан със студената страна в Арктическия кръг. Като председател на Австрийско-исландското дружество той планира и организира редица събития, свързващи двете култури. За заслугите си за изграждането и развитието на австрийско-исландските връзки в областта на културата е отличен с редица високи държавни награди, между които са Сребърен медал на честта за заслуги към Република Австрия, Държавна награда за музика на Долна Австрия, Голям рицарски кръст на Исландския орден на сокола, Златен медал на честта за заслуги към провинция Долна Австрия, Голяма награда за заслуги към Федерална провинция Долна Австрия, Златен почетен медал за заслуги към Република Австрия.

Гунар Гунарсон  е най-известният исландски автор. Често в критиките за него се казва, че той обхваща демоничното вълшебство на островния северен свят като с ясни щрихи описва хората и тяхната обусловена от времето твърдост, решителност и същевременно дълбоката чувствителност. В книгата „Хората на Борг“ авторът описва живота на един известен с достойнството и честолюбието си исландец. Неговите синове, тяхното обкръжение, както и дълбокото грехопадение е развито в един драматичен конфликт. Пред нас се разкрива животът в изолираното островно общество на Исландия, където въпреки недружелюбната природа, жената успява да предаде вълшебството на живота. Особеният талант на Гунар Гунарсон е да разкрие дълбоките връзки и многопластовите взаимоотношения на островитяните. Това е едно произведение, което грабва с психологията си, красотата на описанието и търсенето на прошката. Именно търсенето на прошка е темата, която привлича австрийския композитор Хелмут Нойман да се заеме с превръщането на този шедьовър в музикална приказка.

Боян Иванов е от изявените съвременни театрални режисьори, извоювал си творчески авторитет както с постановките си в България, така и в чужбина.
Роден е в Плевен. Завършва специалността „Театрознание” с НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” – София, в класа на проф. Николай Йорданов. По-късно специализира режисура във Висшето училище за музика и сценични изкуства във Франкфурт на Майн (Германия) в майсторския клас на проф. Ханс Холман.
Постановките му се отличават с модерна визия и остра съвременна рефлексия на героите, ярък театрален рисунък, чрез който се изтласкват на преден план актуални социални проблеми на времето ни. Важен момент в работата му са метафоричните обобщения за света, както и силните философско-нравствени внушения.
Като гост-режисьор има постановки в Германия, Украйна, Македония. Участвал в редица театрални лаборатории, уоркшопове и др.
В Русенския театър е поставил спектаклите „Луда крава”от Джон фон Дюфел (2005), „Лека нощ, мамо” от Марша Норман (2009), „Деликатно нещо е душата” от Димитър Динев (2010), „Следобедни игри” от Рома Майо (2014).
На 13 септември 2016 г. е и премиерата на неговата постановка „Жулиета” от Андраш Вишки

Моника Борисова е родена в гр. Сливен и е един от многообещаващите таланти на българската художествена сцена.

През 2014 г. завършва „Рекламна графика“ в Художествена гимназия „Димитър Добрович“ в родния си град. От 2014 до 2019 учи „Плакат и визуална кумуникация“ в Национална Художествена Академия. През 2021 г. учи специалност „Компютърна анимация“ към Design Academy на „Нет ИТ“ в гр. София.
Има участия в редица изложби и конкурси за авторски творби.

Бистра Диляноф – диригент, е родена в гр. София и учи пиано от 7-годишна възраст. Последователно учи педагогика, оперно пеене, пиано, музикознание и орган в АМТИИ гр. Пловдив, Franz Schubert Konservatorium, Universität Wien – Faкultät für Musikwissenschaft и Diözesankonservatorium für Kirchenmusik. Асистира и взима уроци по композиция от известния австрийски композитор и музиколог проф. Хелмут Нойман, и дирижиране при акад. проф. Васил Казанджиев.

Бистра Диляноф има дългогодишен професионален опит като диригент, продуцент, пианист и педагог. До момента има издадени пет авторски компактдиска като диригент, композитор и пианист: Антология на Трета Виенска школа 1 и 2, Klangfarben, Musik in Gustav Adolf Kirche. Основател и диригент на международния оркестър Австро-български Артпроект, съосновател на Международното общество за Мелодрама и на Klangrehe Institut Wien.
Участвала е в конференции и композиторски форуми в Австрия, Чехия, Словакия и Италия.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации