18 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНепозната Виена: Виенски сецесион - разходка с екскурзовод

Непозната Виена: Виенски сецесион – разходка с екскурзовод

Елате с нас, за да научим повече за историята на Виенския сецесион

-- Реклама --

Годината е 1897 г. Ото Вагнер, Густав Климт, Йозеф Мария Олбрих, Йозеф Хофман, Коломан Мозер, художникът Алфонс Муха и др. създават артистичната група „Виенски сецесион“. Стиловото течение, което те налагат, съчетава византийска мозайка, позлата и стъклопис с модерни за времето си технологии. Творбите на пластичните изкуства като архитектурата и живописта, както и в приложните изкуства, които те оставят, са с богат колорит, фин рисунък и много орнаменти, а архитектурната форма придобива непознат дотогава образ и пластичност. Те оставят трайна следа в облика на Виена и придават онзи така характерен за нея изискан аристократизъм.

Как възниква сецесионът, кои са най-ярките му представители, кои са най-характерните и добре запазени сгради в центъра на Виена в този стил и каква е тяхната история? Това са част от въпросите, на които ще потърсим отговор с екскурзоводката Диана Пиперова по време на тематичната разходка „Виенски сецесион“.

Маршрутът

„Ще се срещнем на площада, където барок, музика и техника се съчетават хармонично и ще започнем разходката с най-нестандартните спирки на градската железница – два близнака от метал, дърво и мрамор, родени през 1898 г., веднъж премахнати и през 1977 г. пак възкръснали. Точно срещу тях е сградата, от която е тръгнала историята на младите творци, създали ново творческо обединение в края на 19-ти век. Първият му президент е художникът с може би най-експлоатираната от сувенирната промишленост творба. Известен е със златния фон в картините от зрелия си период. Сградата на „отцепниците“ няма как да не забележите, златният й купол ще заблести отдалече. В нея се пази фриз на същия художник, за когото вече стана дума. Посветен е на световно известен композитор, по-точно на най-известната му симфония, свързана с Европа и радостта. Ще продължим по левия бряг на една подземна река, ще подминем театъра, в който същият композитор е поставил единствената си опера, за да стигнем до две къщи, едната е известна с „викачките“ и златните медальони, а другата – с плочките, които плетат цветни гирлянди. По пътя си ще минем покрай къща с някога най-нестандартните балкони, строена от архитект, чието име лесно ще отгатнете, ако сте били в Любляна и ще завършим при къща, кръстоска между Сецесион и пагода. Ако пожелаем, ще се наградим за усилията си в кафенето ѝ“.

Така Диана Пиперова загадъчно ни описва основните спирки на разходката ни.

Кога и къде

Няма да разкриваме повече – очакваме ви на 24 март (неделя) в 11.00 и 14.30 ч. пред входа на Техническия университет на Карлсплац 13.

Мястото на срещата е пред входа на Техническия университет на Карлсплац 13

КОГА: 24 март (неделя) 2024 г. от 11.00 и 14.30 ч.

КЪДЕ: Централния вход на Техническия университет, Karlsplatz 13, Виена

Среща пред входа

Цена: Цената на беседата е 18 евро (с включени слушалки), които се заплащат на място.

За студенти – 14 евро.

За деца и ученици – безплатно (при ползване на слушалки – 2 евро).

Разходката е с продължителност около 1 час и 40 минути.

Молим за предварително записване на адрес diana.piperova@gmx.net или на телефон 0650 5311792. Може да използвате и нашия онлайн формуляр за записване ТУК.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации