8.5 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНа разходка в Бад Ишъл

На разходка в Бад Ишъл

-- Реклама --

За първи път тази година не отделен град, а цял регион бе обявен за културна столица на Европа – Залцкамергут. Тържествата по този повод бяха в Бад Ишъл – най-голямата от 23 общини, включени в този красив район на Австрия. Градчето, известно като балнеолечебен курорт и лятна резиденция на император Франц Йозеф I, се радва на великолепни природни дадености, богата история и интересен културен живот, белязан още от времето, когато тук са прекарвали летата си композитори като Франц Лехар, Антон Брюкнер, Йохан Щарус.

Дали ще отидете там привлечени от романтичната любовна история на младия кайзер, който среща своята Сиси, за да гледате някоя оперета или за да се качите в планината, винаги има какво да разгледате, а и къде да похапнете.

Бялото злато на Ишъл

снимка www.badischler.at

Славата на Бад Ишъл като лечебен курорт тръгва в началото на 19 век, но преди това мястото е добре известно и е под опеката на императорския двор. В недрата на близката планина има находища на бяло злато – именно солта прави района богат и известен. Не случайно солта е и в центъра на концепцията, представяща региона като културна столица на Европа. И макар местната управа да се опитват да поизбягат от традиционния имидж на Бад Ишъл и да му придаде модерен облик, градчето продължава да бъде притегателен център за туристите именно заради миналото си.

Sommerfrische

В началото на 19 век през летните месеци в Бад Ишъл се стича цялата виенска аристокрация, за да търси благотворното влияние на чистия въздух и солните бани.

Славата си на лечебен курорт Бад Ишъл дължи на доктор Франц Вирер и на връзките му с императорския двор. Всичко започва от ерцхерцогинята Софи Баварска, която трябва на всяка цена да осигури наследници на император Франц Карл. По съвет на лекаря тя прекарва няколко месеца в Бад Ишъл, подлагайки се на различни лечебни процедури като  впоследствие ражда така наречените Salzprinzen или „принцове на солта“ – Франц Йозеф (император на Австро-Унгария), Фердинад Максимилиан (за кратко император на Мексико), още двама сина и една дъщеря. Паметник на д-р Вирер може да се види в градския парк.

Именно в Бад Ишъл Франц Йозеф се сгодява за своята Елизабет, идва тук всяко лято и празнува 81 рождени дни. И до днес на 18 август жителите на града тържествено отбелязват рождения ден на любимия кайзер с всички церемонии, свързани с важния повод.

снимка  © Bad Ischl

Вилата на императора

Вилата, в която е живял Франц Йозеф I, заедно със заобикалящия я парк, е сред основните забележителности на курорта.

Франц Йозеф и Сиси получават ловната хижа като сватбен подарък и през 1853/1854 тя е разширена и преустроена. С построяването на две допълнителни крила тя напомня на буквата „Е“ – деликатен реверанс към Елизабет. Далеч от разкоша и блясъка на виенските дворци Шьонбрун и Хофбург, вилата е любимо място на императора. Тук е бюрото, на което през 1914 той подписва декрета за обявяване на война на Сърбия – трагично събитие, дало тласък на Първата световна война. Стаите са почти изцяло запазени и показват колко умерен, дори аскетичен, е бил в желанията си императора.

снимка pixabay

След смъртта на Франц Йозеф I през 1916 г.  вилата остава на най-малката му дъщеря – Мари Валери, а нейните наследници и до днес живеят в част от постройката.

Всичко е музика

Бад Ишъл се свързва и с името на унгарския композитор Франц Лехар, който е погребан там. Вилата на създателя на оперети като „Веселата вдовица“ и „Джудита“ е превърната в музей, а един от театрите носи името му. От 1961 г. в града се провежда и най-големият оперен фестивал в Австрия, носещ името на Франц Лехар.

снимка © Bad Ischl

Централната търговска улица води до красив парк, прегърнал конгресния център, в който се провеждат концерти, театрални постановки, изложби.

снимка pixabay

Красиви църкви, сградата на пощата, Trinkhalle с колоните в гръцки стил допълват забележителностите в града. Градският музей, най-старата пивоварна в града, мраморният замък на Сиси, Музеят на автомобилите и техниката представят любопитни експозиции, разказващи за историята на градчето.

В случай, че вече сте насладили на разходка по променадата на река Траун, значи е време да поседнете за отдих. Може да изберете носталгичното кафе „Рамзауер“, чийто стени са покрити с портрети на известни личности, или пък кафе „Цаунер“, доставяло сладкиши за императорския двор.

Кафе „Цаунер“ е институция в Бад Ишъл и привлича клиенти с изящните вкусни торти, създадени по стара семейна традиция.

снимка zauner.at

Истинска легенда обаче тук е прочутият Цаунер щолен, роден през далечната 1905 г. Както много други известни десерти и този е създаден по случайност. Всичко тръгва от онези леко криви вафлени кори, които били ужасно вкусни, но не се разминавали с перфектния външен вид, нужен, за да бъдат представени на изисканата публика. Затова сладкарят Йозеф Никеръл решава да ги забърка с малко шоколад и лешници и от сместа оформя малки топчета, които се продават на учениците.

снимка zauner.at

Скоро наличните вафлени кори не били достатъчни, за да се задоволи търсенето на тези уж невзрачни сладкишчета. Тогава на Виктор Цаунер му хрумва да преразгледат рецептата и да направят истински сладкиш, заливайки предварително оформената във формата на щолен маса с шоколад. Така се ражда прочутият цаунер щолен, превърнал в кулинарен символ на Бад Ишъл.

снимка zauner.at

В случай, че имате малко повечко време и обичате да гледате на света от високо, непременно се качете с въжената линия до Катриналм. Само за 15 минути се издигате на 1 400 м и може да се насладите на великолепна гледка над долината и града.

Полезни връзки:

badischl.salzkammergut.at/

kaiservilla.at

katrinseilbahn.com

zauner.at

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации