12.9 C
Виена
неделя, 25 февруари, 2024
spot_img
НачалоактуалноУченици от българското училище "Св.св.Кирил и Методий" сурвакаха посланик Десислава Найденова-Господинова

Ученици от българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ сурвакаха посланик Десислава Найденова-Господинова

-- Реклама --

На 12 януари сборна група деца от клуб „Български традиции“ към българо-австрийското училище „Св.св. Кирил и Методий“, Виена, с ръководител Анета Геранлиева посетиха Посолството на Република България в Република Австрия. Те искаха да спазят старата българска традиция Сурваки и да сурвакат екипа на дипломатическата ни мисия.

Облечени в народни носии и с пъстри сурвачки, учениците нямаха търпение да поздравят домакините. Н.Пр. Десислава Найденова-Господинова, проф. д-р Румяна Конева и Галина Нинова гостоприемно посрещнаха малчуганите и техните родители. Развълнувани и любопитни, децата изпълниха сурвакарска песен и кратка програма от наричания за здраве, късмет, любов, берекет и дълъг живот. Успокоени и усмихнати, малките сурвакари не пропуснаха да сурвакат всички присъстващи с пожелания за здраве и благоденствие.

Посланик Десислава Найденова-Господинова поздрави всички присъстващи с думите : „Скъпи деца, скъпи родители, благодаря Ви, че ни уважихте в навечерието на един от традиционните български празници – Сурва! Благодарим, че ни поздравихте и сурвакахте! По този начин ще изгоните всяко зло от нас, от нашите домове, от нашето посолство, което е дом за всички нас! Да сте живи и здрави, да растете умни, добри, все така любознателни и да пазите българските традиции и дух!

Благодаря на всички учители за неуморния труд и грижите, които полагате, за да запазите българския език, дух и традиции! Благодаря Ви родители, за това че сте тук днес! Пожелавам Ви една честита, благополучна и здрава Нова година, която да бъде успешна и спокойна за всички нас! По стара българска традиция с лек австрийски привкус ще почерпим децата с гевречета-кравайчета и червени ябълки за здраве!“

Децата пък изненадаха домакините с голяма прясна погача, специално изработена от децата в клуба за тази вечер, пълна с късмети за малки и големи. Към нея бе приложена и ръчно изработена картичка с пожелания.

На раздяла Анета Геранлиева благодари от името на училищното ръководство за гостоприемството и увери, че екипът на Българското училище „Св.св. Кирил и Методий“ във Виена ще направи всичко възможно да предаде своите знания и опит на учениците в него, за да запазят те езика, традициите и обичаите на своите деди и зад пределите на родината ни.

текст и снимки екип на българо-австрийското училище „Св.св.Кирил и Методий“

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации