14 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияЧовекът и Господ в поезията на Катя Кремзер

Човекът и Господ в поезията на Катя Кремзер

-- Реклама --

Почитателите на любовната лирика скоро ще имат възможност за среща с поетесата Катя Кремзер, която ще представи новата си стихосбирка “Дланите на Господ”.

“Стиховете в „Дланите на Господ“ са разделени в пет цикъла. Преобладава любовната лирика, но и много общочовешки и философски теми, пътя към Бог, опазване на земята, човечеството и климата, съхраняване и завръщане към ценностите, чистотата в отношенията, съпричастността и благородството в тези тежки времена за човечеството. Новата стихосбирка на Катя Кремзер, от една страна е огледало на реалността, а от друга, представлява събирателен хоризонт от всеобхватни послания за вечния антагонизъм между духовното и тленното. Идейният замисъл на книгата е да създаде ценностен ориентир и критерии в цивилизационната криза, да даде вяра на хората в силата и смисъла на непреходните стойности”. Така е представена книгата в анотацията на издателство “Персей”, а в рецензията си Анжела Димчева пише:

“Катя Кремзер се вълнува от темата за изчезващата доброта, от липсата на човечност, толерантност и стремеж за духовно извисяване. Християнските добродетели останаха само в религиозните текстове, те не възпитават новите поколения, а милиони душѝ са обречени на самота. Тази трагика в цивилизационната спирала е провокирала поетесата да напише стихотворението „Ангелите ангели обичат“, където четем:

И ако Бог изпрати някой тъжен ангел,
с идеята да не оставаш сам,
ще трябва страшно дълго вън да чака,
пред сключените порти на духа.

Поезията на Клемзер третира вечните теми за греха и опрощението, за християнските ценности и етични постулати, за облагородяващата сила на словото, използвайки една по-дълбока философска изказност. Авторката се вълнува от темата за изчезващата доброта, от липсата на човечност, толерантност и стремеж за духовно извисяване.

Тези нейни вълнения са предадени във фини, нежни и чувствителни стихове, докосващи вътрешния свят на читателите и поставящи болезни въпроси за размисъл.

Срещата с Катя Кртемзер ще бъда на 31 януари от 18.30 ч в БКИ „Дом Витгенщайн“. Стихосбирката ще бъде представена от Пламен Тотев, литературен критик и издател, управител на издателство „Персей“. С изпълнения на цигулка Ани и Христина Панови ще допринесат за музикалния фон на поетичната вечер.

Катя Кремзер дели живота и творчеството си между две държави – България и Австрия. Тя е инженер и магистър по електроника и магистър по бизнес администрация. Съчетава професионалния си път с призванията по рождение – поезията и музиката. Автор е на четири стихосбирки „Среднощно ноктюрно“2014, „Обичам те, любов“ 2015,  „Пясъчна роза“ 2017 г. и „Дланите на Господ“, 2023.

Нейни стихове са включени в антологии на български: „Антология на българите в Чужбина“ 2017, „Българското слово на литературния глобус“ 2018, „Български автори по света“ 2019 „Любослов“ – Чикаго 2022, сръбски, македонски, украински, турски („Съвременна българска поезия“ 2018, Ахмет Емин Атасой), и арабски език („Самотата изтриваше краката си“ 2018, Хайри Хамдан), публикувани са в турското списание „Берфин бахар“, в сайтове за култура и литературни издания, като „In Life“, „Литературен свят“, „Културни новини“, списание „Везни“, „Факел.бг“, „Епицентър.бг“, в. „Труд“, „Литературен глас“и сп. „Жената днес“.

Участия и награди:

Фестивал „Българска душа на Святата Земя“ 2018, 2019,

Конкурс за поезия „Небесни меридиани“ – I награда за поезия 2018.

Конкурс за поезия „В полите на Витоша“, 2018, – Специална награда на СБП.

Грамота от МК за разпространение на българската култура по света, 2018,

„Автор на годината“, Виена, 2022,

Участва в „Дни на Австрийската култура“ в Бургас 2017г., фестивал „Морски изгреви“ – Ахтопол 2016, Международен Панаир на книгата 2017 в НДК.

Катя Кремзер има активен принос в културния живот на българите във Виена и в областта на културната журналистика. Отразявала е за българските медии дълги години всички български културни събития във Виена – изложби, концерти, театрални постановки, представяне на писатели, музиканти, танцови състави, хорове и други исторически и културни чествания.

Носител е на Грамота от Министерството на културата на България, за принос в популяризирането на българската култура по света.

Дългогодишен участник и сътрудник е и в Литературния кръжок във Виена към Българската културно-просветна организация „Св.Св. Кирил и Методи“. Подкрепя литературни конкурси за млади автори.

Член е на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските журналисти и на Асоциацията на софийските писатели.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации