14 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноГотови ли сте за откриването на 29-я сезон на ледената пързалка пред...

Готови ли сте за откриването на 29-я сезон на ледената пързалка пред кметството на Виена?

Виенската ледена пързалка, известна още с името „Виенска ледена мечта”, открива своя 29-ти сезон на 19 януари 2024 година от 19 часа. Не забравяйте, че в деня на откриването входът е безплатен!

-- Реклама --

Текст Петя Апостолова

Ако всяка година чакате с нетърпение да обуете зимните кънки и да покажете своите заложби в пързалянето по леда или просто търсите още поводи за развлечения с приятели на открито, то съвсем скоро Виенската ледена пързалка пред кметсвото ще бъде там, за да сбъдне вашите желания. От 20 януари до 3 март 2024 г., от 10 до 22 ч. добре познатата „Виенска ледена мечта” ще бъде на разположение за забавление на малките и големи любители на красивия зимен спорт. Те ще могат да участват както в спортната дейност, така и да се насладят на фантастично осветление и добре подбрана музикална програма. Що се отнася до хранителното разнообразие, организаторите на събитието са подготвили за вас множество кулинарни щандове и къщички за отдих с био храни от местни производители, а също и с прясно приготвени на момента вкусни ястия.

Още пo-голяма, още по-удобна!

На по-напредналите в пързалянето с кънки се дава възможност да се развихрят на невероятната ледена площ от 9.500 кв.м., която е на разположение на посетителите от 2022 г. В допълнение към ненадминатата атмосфера гостите могат да очакват внушителен леден пейзаж, който води до първия етаж през четири големи площи и няколко романтични пътечки в парка. От миналата година иновативната ледена платформа SKY RINK е още по-впечатляваща благодарение на новото си подобрение за наблюдение. Всичко това превръща зимния рай между виенското кметство и Бургтеатър в една уникална по рода си атракция, чиито дух и традиции стават израз на приемствеността между поколенията чак от 1996 г.

Наемете кънки на място!

Нямате оборудване със себе си? Не се притеснявайте! На пързалката, която тази година навършва 29 години, се дават под наем 2 000 чифта кънки с размери от 23 до 52 номер, 300 предпазни каски, както и 900 шкафчета, в които да съхранявате личните си вещи. Ако пък решите да дойдете със собствените си кънки, можете да ги наточите на място.

Всички услуги, разбира се, могат да бъдат резервирани и в онлайн магазина с 10% отстъпка.

Безплатно пързаляне за най-малките

Както всяка година, така и през 2024, град Виена кани всички виенски детски градини, училища и центрове за извънкласни грижи да се пързалят безплатно на голямата ледена пързалка на открито – предложение, което оказва особено положително влияние върху спортната активност на децата и тяхното здраве. „Училищната кампания“ ще бъде достъпна в учебните дни от понеделник до петък, от 10 до 16 ч. Тази инициатива се използва от около 45 000 деца всяка година.

снимка © stadtwienmarketing / David Bohmann

Екологична устойчивост

Не на последно място и тази година австрийската столица предприема многобройни мерки за намаляване на потреблението на енергия, както и за отговорна система при отделянето на отпадъци. Поне 75% от всички храни и напитки имат доказано биологично качество, поради което през 2023 година ежегодното зимно събитие беше удостоено със сертификата ÖkoEvent PLUS.

А кои са останалите ледени пързалки във Виена?

„Виенската ледена мечта“ е най-популярната и атрактивна ледена пързалка, но в австрийската столица има още много места, където можете да покарате кънки.

  • Виенският клуб по фигурно пързаляне предлага на своите гости пързаляне с кънки на открито в Stadtpark само през студените месеци. Зимният сезон продължава от 21 октомври 2023 до 30 април 2024, всеки делничен ден от 9 до 20 ч., с изключение на петък, когато работното време се удължава до 21 ч.
  • Ледената пързалка на открито, Engelmann, в 17-ти район, дава възможност на посетителите да се пързалят по леда с гледка над покривите на Виена. Тя е отворила врати на 10 ноември 2023 и ще ги затвори чак на 10 март 2024 година. Работното ѝ време е понеделник от 9 до 18 ч., вт/чет/петък от 9 до 21:30 ч. и ср/съб/нед/както и по празници от 9 до 19 ч.  
  • Ледената пързалка зад Wiener Stadthalle в 15-ти район работи на закрито през цялата година. Работното време и тук варира, като от понеделник до петък пързалката спазва график от 08:30-15:45 ч. (четвъртък: от 10 ч.), събота: от 10 до 19 ч. и в неделя, както и по празници от 10 до 16:45 ч.
  • Erste Bank Arena, намиращ се в 22-ри район Kagran, е най-големият център за ледени спортове във Виена – още познат като бившата ледена пързалка на закрито – Albert Schultz. И тук, както при повечето ледени пързалки, сезонът започва в края на октомври 2023 и завършва в началото на март 2024. Центърът работи само през зимните месеци, като публичното пързаляне с кънки се провежда в събота и неделя от 12 до 18 ч. Ледената пързалка предлага още специални оферти за пенсионери, всяка сряда от 12 до 15 ч, а също и за ученици – понеделник, вторник и петък от 8 до 13 ч.
  • Eisring Süd, спортен център Windtenstrasse в 10-ти район, предлага пързаляне с кънки на открито – само през зимните месеци, както и на закрито – през цялата година. За своя зимен сезон пързалката е отворила врати на 22 октомври 2023 и ще ги затвори на 10 март 2024 година. Що се отнася до работното време на откритото пространство, то ще бъде от понеделник до петък, от 8 до 19:45 ч., а също така събота, неделя и по празници – от 10 до 19:45 ч. Залата, от друга страна, ще бъде на ваше разположение понеделник, сряда и четвъртък от 8 до 10:30 ч., вторник и петък от 8 до 13 ч., както и през уикенда от 10 до 17 ч. (в неделя до 19 ч.)

Докато сезонът на ледените пързалки в много от градовете наближава своя край, австрийската столица тепърва обува своите кънки, за да съхрани ледените традиции на фигурното пързаляне и, разбира се, за да позабавлява своите стотици хиляди гости още малко. 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации