19.1 C
Виена
неделя, 28 април, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеПосланик Десислава Найденова-Господинова връчи отличията на учениците от Българо-австрийско училище “Св. св....

Посланик Десислава Найденова-Господинова връчи отличията на учениците от Българо-австрийско училище “Св. св. Кирил и Методий”

-- Реклама --

Българо-австрийското училище “Св.св.Кирил и Методий” във Виена от години е не само образователна институция, предала знания по майчин език на стотици деца, но и творческа работилница, открила и развила таланта на възпитаниците си. Всеотдайната работа на учителите е насочена и към укрепване на връзката с Родината чрез изучаване на българските традиции и обичаи. Чрез танци и песни, рисунки, творчески работилници, писане на стихове и разкази децата с радост и вдъхновение учат история, запознават се с българската литература и народното творчество.

Ярко доказателство за таланта на учениците от Българо-австрийското училище “Св.св.Кирил и Методий”са многобройните награди от международни конкурси в най-различни области – научно-изследователски, литературни, художествени.

Връчване на награди

На 8 ноември 2023 г. на тържествена церемония в Посолството на Република България в Австрия посланик Десислава Найденова-Господинова връчи отличията на учениците от Българо-австрийско училище “Св. св. Кирил и Методий”, спечелени през изминалите месеци.

В обръщението си към гостите посланик Найденова поздрави наградените участници, чийто талант и постижения са с основание повод за гордост за българското училище, за техните семейства и за България. Тя отбеляза, че тези награди са резултат и от всеотдайна работа и ангажимент на учителите и родителите и благодари за техните усилия и подкрепа.

На събитието присъстваха директорката на училището д-р Ирина Владикова, учители, ученици, родители и представители на училищното настоятелство. За всички ученици бяха подготвени малки подаръци.

“Много сме горди с нашите деца и се стремим да ги подкрепяме и окуражаваме в развитието на техните творчески заложби. Благодарим на посланик Найденова-Господинова и нейния екип за топлото посрещане и вниманието”, сподели д-р Владикова.

Отличия

На събитието бяха раздадени награди и грамоти от различни конкурси.

По Националната програма за отбелязване на 150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски колективът се включи с превод на немски на детска книжка „Левски в детските  очи“ с автор Иван  Стоянов. Всички участници в проекта получиха грамоти, а училището – специален плакет. Отличени са Михаела Тенева, Виктория Мразек, Изабела Ландауер, Каролина Ландауер, Ева Пенев, Крис Стоилов, Надина Куманова, Михаил Захариев.

Международният ученически конкурс на тема “Следи от Кирило-Методиевото дело по света” бе организиран от Кирило-Методиевския научен център при БАН и АБУЧ и бе част от юбилейните чествания през 2023 г. по повод 1160 години от създаването на славянската писменост. Първо място за изследователския проект на тема „Гробът на св. Константин-Кирил Философ в църквата Сан Клементе в Рим“ спечели Стефан Фотев, 14 години, както и Стефан Тошевски, 13 год., за изследователски проект на тема „Глагилически ръкописи в Мариинското евангелие“, което се съхранява в Австрийската национална библиотека. Трето място е за Мила Пеева, 14 год., за изследователски проект, представящ историята на нейното училище.

За своите есета и кратки разкази на тема “По следите им” награди спечелиха Мила Пеева – първо място, Борис Станев – второ място, а Александър Шайбер и Юлияна Йоргова – поощрителни награди. Симеон Янев е с трета награда във възрастова категория 15-18 години.

Художественият талант на децата бе оценен и при рисунките на тема “Българските азбуки”. Тук седемгодишната Мая Стоев грабна третото място, а Деа Динчева е на първо място във възрастовата група 10-14 години.

Кирил и Методий, рисунка на Деа Динчева, 8 клас

За участието си в XIV Международен конкурс за детска рисунка „Слънчевите руни в българските носии и история“, организиран от Фондация „Азгард“ и Клуб „Приятели на слънчеви руни“ учениците получиха грамоти.

Стихотворението “Хубавият замък” на Йоана Димитрова Христова от пети клас бе отличено в категория “Литературно съчинение” на Националния конкурс за литературна творба “Рицарска постъпка” 2021-2022, а рисунката на Юлиан Иванов от шести клас бе наградена в рамките на Националния конкурс “Рицарят в мен” 2021-2022.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации