10.6 C
Виена
неделя, 28 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенаВиена за напреднали - с екскурзовод из залите на Академията за изящни...

Виена за напреднали – с екскурзовод из залите на Академията за изящни изкуства

-- Реклама --

Макар да се намира в сърцето на Виена, Академията за изящни изкуства сякаш свенливо избягва големите тълпи туристи. В Картинната ѝ галерия влизат предимно ценители, запознати с шедьоврите на старите майстори и отворени за предизвикателствата на съвременните творци. В слънчевата ноемврийска неделя две групи българи изпълниха залите и се потопиха в историята зад забележителните платна.

Разходката „Виена за напреднали: Академията за изящни изкуства“ с екскурзоводката Диана Пиперова започна в аулата на елегантната сграда. Там се запознахме с биографията на архитекта Теофил Ханзен, оставил дълбока следа в облика на австрийската столица с Музикферайн, Парламента, множество дворци и църкви. Проследихме живота на граф Ламберт-Шпринценщайн, който завещал колекцията си на официално признатата от императора през 1692 г. Академия за изящни изкуства.

В залите на Картинната галерия Диана Пиперова поведе гостите из историята на Древна Гърция и Рим, разказана в множество живописни творби. Особено интересен бе разказът за мястото на жената в историята, пресъздадено чрез легендата за Тарквиний и Лукреция, Парис и трите богини Атина, Хера и Афродита, отвличането на сабинянките, гадателката Сибила, пресъздадени в платната на Тициан, Рубенс, Кранах.

Безспорно най-впечатляващата творба в колекцията на Академията е триптихът „Страшният съд“ на Йеронимус Бош. Разказът на екскурзоводката ни помогна не само да се запознаем с живота на големия художник, но и да разберем символиката на многобройните човешки изображения, изпълнили трите платна.

Благодарим на Диана Пиперова за изчерпателния и увлекателен разказ, с който ни преведе през историята на красивата сграда и ни разкри тайните, стремленията и страховете, запечатани в картините на големите художници.

Благодарим и на всички наши гости, които проявиха достатъчно любопитство да открият една от скритите перли на Виена – Академията за изящни изкуства.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации