12.5 C
Виена
неделя, 28 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКоледният базар пред виенското кметство отвори врати

Коледният базар пред виенското кметство отвори врати

Виена официално влезе в предколедния сезон. На 10 ноември кметът на австрийската столица Михаел Лудвиг и губернаторът на Южен Тирол Арно Компатшер тържествено запалиха светлините на елхата на коледния базар на Ратхаусплац.

-- Реклама --

Текст и снимки Петя Апостолова

Когато духът на Коледа почука на вратата и многобройните търговски улици на Виена озарят града в празнична одежда, едно място заблестява особено красиво – коледният базар на Ратхаусплац. Той се смята за един от най-впечатляващите и най-големи коледни базари в Европа и всяка година безброй туристи от цял свят, както и хора от страната, се стичат да вкусят от коледната омая на това магично място.

Тази година базарът посреща своите гости от 10 ноември до 26 декември, всеки ден от 10:00 до 22:00 часа, с изключение на Бъдни вечер, когато ще работи до 18:30 часа.

101 щанда предлагат изобилие от стоки: от всякакви видове коледни декорации за дома и елхата, през причудливи аксесоари за любителите на бижута, до плюшени играчки и текстилни изделия за малки и големи. Разбира се, не по-малко привлекателни са и щандовете с деликатеси, захарни изкушения и сгряващи напитки като пунш или греяно вино.

За най-малките гости има увеселителни съоръжения като коледна въртележка, Виенско колело и не на последно място – прочутата ледена пързалка. Със своите 3000 кв.м огледално гладък лед тя дава възможност за плъзгане по ледените артерии на приказно украсения парк и е истинска наслада за детето във всеки един от нас.

Ледената пързалка е отворена всеки ден от 10 ноември до 7 януари 2024 от 10:00 до 22:00 часа с изключение на 24 декември (до 18:30ч.) и 31 декември, който е изцяло почивен ден.

И тази година базарът пред виенското кметство може да се похвали с красива елха. 115-годишният смърч пристигна от южнотиролския природен парк Fanes-Sennes-Prags (Италия) и бе осветен в навечерието на откриването на коледния базар от кмета на Виена Михаел Лудвиг и губернатора на Южен Тирол Арно Компатшер.

Не пропускайте да станете част от тази стопляща душата атмосфера, този непоклатим празничен оптимизъм, който обзема и най-изявения Cкрудж сред нас. И не забравяйте, че дори най-уютната и вълшебна Коледа е просто една студена зима, ако няма с кого да се сподели!

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации