14 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеАлександър и София Чаушеви от българското училище “Орфей” в Кремс с награди...

Александър и София Чаушеви от българското училище “Орфей” в Кремс с награди от Международното младежко биенале в Рим

Братче и сестриче – изследователи и пазители на българските следи от филиала на българското училище “Орфей” в Кремс спечелиха първа и трета награда на Международното младежко биенале в Рим

-- Реклама --

Първи ноември – Денят на народните будители донесе и радостни новини за колектива и учениците на българското училище „Орфей“ в Линц и в частност за филиала в Кремс. Александър Чаушев (12 г.) и София Чаушева  (6 г.) бяха отличени във второто Международно младежко биенале „Българските следи по света – с палитра, камера и слово“ в Италия. Техните творби в раздел „Изобразително изкуство“ грабнаха първа и трета награда.

Да съживим българските следи по света

Основната цел на Международно младежко биенале „Българските следи по света – с палитра, камера и слово“ в Рим е съживяването на колективната памет на българските общности зад граница, посредством възстановяване на материалните и нематериалните културни паметници (обичаи, традиции, художествени творби, архитектурни паметници, исторически места, личности, храмове и т.н.), пръснати из различните краища на света, където живеят българи. Художествените творби, с които участниците се представиха акцентират върху българската следа в държавата, града или местността, в които живеят. Възстановявайки знанието за тези следи, те ги преоткриват в настоящето, за да ги съхранят и пренесат в бъдещето.

_______________

Българското училище „Орфей“ с филиали в Линц и Кремс отбеляза 24 май (галерия)

Училище „Орфей“ с празник на буквите в полите на Алпите

________________

Конкурсната част от биеналето, организирано от Българско училище „Асен и Илия Пейкови“ и Културна Асоциация „Паралел 43“ в Рим, приключи на 1 септември. В нея участваха деца и ученици от шест до 18-годишна възраст, разделени в три възрастови групи. Особено активни бяха участниците от Обединени арабски емирства, Кипър, Австрия, Германия, Великобритания, Франция, Италия, Молдова, Сърбия и Украйна, които представиха живописни творби, графики, но и късометражни документални филми, посочва Ненкова. 

В галерия „България“ в Рим на 28 октомври бе открита изложба с творбите на младите творци, участвали в конкурсната част. Сред тях са и рисунките на Александър и София Чаушеви.

Таланти

Художественият талант на децата е забелязан от учителката по изобразително изкуство в българското училище Филиз Караджа. Тя работи с тях не само за развиване на творческите им умения, но и запалва искрата на родолюбието и стремежа към самоусъвършенстване. Братчето и сестричето са носители и на други награди от различни конкурси в училището и региона, а сега излизат и на международно ниво след като Мария Миневска – председател на Родителския съвет на училището, инициира участието на учениците в биеналето.

________________

Мария и Валентин Миневски: С труд и взаимност всичко се постига

________________

С помощта на преподавателите от българските училища в България и чужбина, децата и учениците се превърнаха в изследователи, откриватели и пазители на българските следи. Александър и София са отличени за познанията и разбирането им за българските отпечатъци във времето и историята. Въпреки крехката си възраст те притежават находчивостта и въображението да представят автентичния български дух и умеят да работят с разнообразни художествени материали и изразни средства.

Александър е отличен с първа награда за творбата си: „Димитър Дунков – стъпки из Запада“. 

Наградената рисунка на Александър Чаушев

Професор Дунков пристига в Австрия в началото на 90-те години, за да преподава в Института по славистика в Залцбург. Освен в научна дейност той влага силите и енергията си в реализирането на различни доброволни обществени идеи и проекти. Едни от тях са създаването на първата българо-немска радиопрограма и на собствено издателство „Славия“, посветено на славистичната научна литература. Той е един от основоположниците на Българското неделно училище „Орфей“ в град Линц, изявен славист и преподавател в различни австрийски и германски университети.

Шестгодишната сестричка на Александър – София избира за своя „муза“ ръководителката на българското училище “Орфей” Мариета Ридъл и печели трета награда с творбата си „Кулите на знанието“.

Мариета Ридъл е жената, на чийто ентусиазъм, енергия и постоянство се дължи създаването и просперирането на Българо-австрийското родителско дружество и училище „Орфей“. Тя е мостът на знанието между две култури –  българската и австрийската. Българско училище „Орфей“ е центърът за изучаване и разпространение на българския език и култура в Линц, Горна Австрия (в последствие и в Кремс, Долна Австрия). Основано е през 2009 г. и е включено в структурата на гимназия „Европа“ в Линц – Аухоф. Чрез него за първи път в Австрия и немскоезичния свят изучаването на български език влиза като учебна дисциплина в гимназиалния курс на държавните училища.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации